Hlavní obsah

Video: Div světa v ohrožení, rozvodněná řeka překonala zdi Tádž Mahalu

Bez komentáře: Rozvodněná řeka Jamuna už vystoupala k obvodovým hradbám Tádž Mahalu.Video: Twitter.com

 

Reklama

Vytrvalé monzunové deště způsobily na severu Indie masivní záplavy. Rozvodněná řeka Jamuna poprvé po 45 letech dosáhla zdí monumentálního pomníku v Ágře, který je zapsán na soupisce světového dědictví UNESCO.

Článek

Rozvodněná řeka Jamuna, která protéká severoindickým státem Uttarpradéš, ohrožuje Tádž Mahal - ikonický monument z bílého mramoru ze 17. století, který se v roce 2007 stal jedním z vítězů ankety o nových sedm divů světa.

Stavba, kterou nechal vybudovat indický mogul Šáhdžahán na památku své milované ženy Mumtáz Mahal, která zemřela při porodu, je už čtyřicet let na listině světového dědictví UNESCO.

Jak píše na svých stránkách pákistánský web Dawn, hladina Jamuny se rychle zvýšila v důsledku neobvykle vydatných dešťů, které skrápí severní Indii. „Od začátku čtyřměsíční monzunové sezony, tedy od 1. června, spadlo 108 procent obvyklých srážek,“ uvádí web.

Voda už překonala vnější zdi komplexu. Sociální sítě se plní záběry, na kterých jsou vidět hradby Tádž Mahalu, jichž se rozvodněná řeka dotýká, stejně jako zaplavené zahrady.

Archeologický průzkum Indie (ASI), který památku spravuje, nicméně pro místní pobočku americké CNN uvedl, že stavba zatím není bezprostředně ohrožená.

Ze zpráv indických médií vyplývá, že řeka naposledy dosáhla stěn památníku před 45 lety, v roce 1978. Výška hladiny Jamuny má dál stoupat, s vysokou pravděpodobností budou prolomeny rekordy.

Současné nebývale silné monzunové deště připisují vědci změnám klimatu, které přinášející smrtící kombinace extrémně nevyzpytatelného počasí. Od spalujících veder po následné rekordní srážky, které ve velké části Asie vedly k záplavám a sesuvům půdy.

„Neexistuje žádná silnější známka toho, že nastává klimatický rozklad,“ řekl CNN klimatický vědec z NASA Peter Kalmus. „Zbytek letošního léta by měl sloužit jako obrovský budíček – všechno odtud dál se zhorší. Každé léto bude horší než to předchozí. V ohrožení zůstávají miliardy životů.“

Detailně

Kromě Evropy a Severní Ameriky zažívá letos obzvlášť dramatickou kumulaci projevů extrémního počasí i Asie. Ničivé záplavy se dotkly milionů lidí, zatímco další regiony trápí rekordní teploty.

Indie, nejlidnatější země světa, je podle Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC) jednou ze zemí nejvíce postižených klimatickou krizí – potenciálně ohrožuje 1,4 miliardy lidí v celé zemi.

Reklama

Doporučované