Hlavní obsah

Video: Jediný tank na přehlídce. Rudým náměstím projel historický kus

Bez komentáře: Na tradiční vojenské přehlídce chybělo velké množství tanků. Jediným zástupcem byl historický tank T-34. Video: AP

 

Reklama

Oslavy ke Dni vítězství 9. května byly letos v Rusku výrazně skromnější. Během tradiční přehlídky vojenské techniky chybělo mnoho strojů, které běžně bývají její součástí. Těžkou techniku zastupoval jediný stařičký tank T-34.

Článek

Moskva pravidelně během přehlídky na Rudém náměstí demonstruje sílu. Veřejnost a svět mívá možnost vidět tu nejlepší techniku ruské armády, která někdy ještě ani nebývá plně zavedena do výzbroje, ať jde například o nejmodernější tanky T-14 Armata nebo obrněné vozy Terminátor.

Letošní přehlídka byla v porovnání z předchozími velmi skromná. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu podle agentury TASS uvedl, že se přehlídky účastnilo více než 10 000 vojáků a více než 120 kusů vojenské techniky.

Jediný tank, který se na přehlídce objevil, byl stařičký typ T-34. Jeho přítomnost má ale historické opodstatnění - je to jeden ze symbolů sovětského vítězství ve druhé světové válce. Modernější tanky letos chyběly.

Foto: Sefa Karacan/Anadolu Agency , Getty Images

Moderní ruské tanky na vojenské přehlídce v roce 2022.

Na přehlídce byla poprvé předvedena obrněná vozidla Achmat, Spartak, Tigr-M a Bumerang, taktické rakety Iskander i strategické rakety Jars a systém protivzdušné obrany S-400 Triumf.

Rusko se dlouhodobě potýká s nedostatkem techniky. Do bojů nasazuje tanky, které byly zavedeny do výzbroje ještě za Stalina.

V průběhu března letošního roku příznivci Ukrajiny na sociálních sítích našli novou záminku, proč se posmívat ruské armádě: Objevily se totiž záběry vlaku, který směrem k frontě – z ruského východu na západ – vezl tanky T-54 (nebo na pohled prakticky stejné T-55), jejichž sériová výroba začala před více než 70 lety. Ze záběrů nebylo samozřejmě jasné, jaký je přesně účel transportu.

I když početní stavy ruských tankových vojsk povážlivě prořídly, nebylo jisté, zda stroje opravdu směřují na ukrajinskou frontu, nebo zda případně neprojdou nějakou zásadní modernizací, která výrazně zvýší jejich bojové možnosti. Minimálně část stařičkých strojů ale skutečně skončila u jednotek na ukrajinském bojišti.

Reklama

Doporučované