Hlavní obsah

Video: Na jihu Brazílie zabíjí bouřlivé počasí

Bez komentáře: Záběry ze zaplaveného města Caraá.Video: AP

 

Reklama

Silné deště ve státě Rio Grande do Sul na jihu Brazílie vyvolaly bleskové záplavy a sesuvy půdy. V postiženém regionu nefunguje doprava a elektřina.

Článek

Agentura AP uvádí, že kvůli extrémnímu počasí, které panuje od pátku v brazilském státě Rio Grande do Sul, přišlo o život nejméně 11 lidí. Dalších 20 osob se pohřešuje. Meteorologové uvedli, že oblast zasáhla mimotropická cyklona.

Jedním z nejvíce postižených míst je Caraá. Podle guvernéra státu Eduarda Leiteho je zasaženo kolem 40 obcí. „Caraá je obrazem zkázy,“ napsal na twitteru Leite o městě ležícím na severovýchodě zasaženého státu, který sousedí s Uruguayí. V Caraá se pohřešuje 13 osob.

Kvůli extrémnímu počasí museli hasiči vyjíždět k sesuvům půdy a k množství popadaných stromů, které zablokovaly silnice. Letiště v hlavním městě státu Rio Grande do Sul zrušilo o víkendu většinu letů. Velká část regionu je bez proudu, shrnuje AP.

Záchranáři se zároveň snažili dostat k lidem, které povodeň odřízla od okolního světa. Podle brazilských médií je přes 2000 lidí bez střechy nad hlavou.

Do zasažených míst o víkendu dorazili i dva ministři z vlády brazilského prezidenta.

V mnoha oblastech země napršelo za několik dní více vody, než je za červen obvyklé. Pod vodou skončilo rovněž velké množství zemědělské půdy, což může mít fatální následky na úrodu, píše deník The New York Times.

Extrémy počasí, jako jsou třeba záplavy, budou v příštích letech kvůli dopadům změny klimatu zřejmě častější.

Zjistěte víc o klimatické změně

Sucho ve Španělsku, katastrofální povodně v Itálii, vedra v Evropě i Asii, potápějící se ostrovy. To jsou příklady událostí a zpráv, kterým jsme se věnovali v poslední době a které budou kvůli změně klimatu stále častější a horší.

Zajímá vás kontext? Připravili jsme pro vás prostor, kde data, analýzy, reportáže, přehledné grafy i fotografie najdete na jednom místě.

Reklama

Doporučované