Hlavní obsah

Video: Největší letadlová loď světa v Oslu, Rusko mluví o demonstraci síly

Americká letadlová loď Gerald Ford v Oslu.Video: twitter/Forsvaret_no

 

Reklama

Největší letadlová loď na světě se vydala na cvičení k norským břehům.

Článek

Americká letadlová loď Gerald Ford připlula ve středu do norského Osla. Gerald Ford je první z nové třídy letadlových lodí americké armády.

Jedná se o největší letadlovou loď na světě a z hlediska výtlaku o největší válečné plavidlo v historii lidstva. Loď na jaderný pohon o délce 355 metrů může nést až 90 letounů, uvádí AFP.

Loď a její posádka budou v nadcházejících dnech provádět cvičení s norskými ozbrojenými silami podél pobřeží, uvedla norská armáda.

„První návštěva nové letadlové lodi v norských vodách je velmi pozitivní pro naši spolupráci s USA,“ prohlásil norský ministr obrany Björn Arild Gram.

Vztahy Norska, které je členem Severoatlantické aliance, a Ruska, jež s Norskem sdílí na dálném severu hranici, se výrazně zhoršily v důsledku ruské invaze na Ukrajinu.

Ruské velvyslanectví v Norsku ve středu protestovalo proti plánované návštěvě. Podle ruské ambasády se jedná o „demonstraci síly, která je nelogická a škodlivá“, napsala agentura AFP.

„Na severu nejsou žádné problémy, které by vyžadovaly vojenské řešení či vnější intervenci,“ uvedl mluvčí velvyslanectví Timur Čekanov. „Vzhledem k tomu, že podle Osla nepředstavuje Rusko pro Norsko přímou vojenskou hrozbu, se taková demonstrace síly zdá být nelogická a škodlivá,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Doporučované