Hlavní obsah

Video: Noční útok na největší evropskou jadernou elektrárnu

Záběry z nočního útoku na Záporožskou jadernou elektrárnu.Video: AP

 

Reklama

Ruští vojáci v noci na pátek ostřelovali jadernou elektrárnu v Záporoží. V areálu začalo hořet a na veřejnost unikly informace o možné zvýšené radiaci. Ty se nakonec nepotvrdily. Hasičům se posléze podařilo požár uhasit.

Článek

Požár, který v noci na dnešek během ruského útoku vypukl v Záporožské jaderné elektrárně na jihovýchodě Ukrajiny, se podařilo uhasit, oznámila v ranních hodinách podle agentury Reuters ukrajinská záchranná služba. Podle ruskojazyčné verze BBC s odvoláním na ukrajinský úřad pro jadernou bezpečnost ruské jednotky Záporožskou jadernou elektrárny ovládly.

Elektrárenský komplex napadly ruské síly kolem půlnoci. Požár pak vypukl v pětipodlažním výcvikovém zařízení. O ostřelování jaderného zařízení informoval po půlnoci mimo jiné ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, který vyzval k okamžitému zastavení palby. Ukrajinské ministerstvo energetiky oznámilo, že byl zasažen jeden ze šesti jaderných bloků.

Během noci pak přicházely často rozporné informace a dlouho nebylo jasné, zda se k ohni mohou dostat hasiči, kterým v tom bránila střelba ruských jednotek. Rovněž o radiaci se objevovaly rozdílné zprávy: agentura AP v jednom okamžiku s odvoláním na anonymní vládní zdroj napsala, že úroveň radiace stoupá, mluvčí elektrárny to však později popřel.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na dění kolem záporožské elektrárny v mimořádném projevu prohlásil, že pokud v objektu dojde k výbuchu, „bude to konec všech, konec Evropy, evakuace Evropy“. „Ruská vojska může zastavit pouze okamžitá evropská akce. (…) Žádná země na světě nikdy neostřelovala jaderné bloky,“ dodal podle webu RBK Ukrajina.

Apeloval proto na Evropu, „ať se probudí“. „Evropané, prosím, probuďte se. Řekněte svým politikům, že ruské jednotky ostřelují jadernou elektrárnu Záporoží, město Energodar. Je zde šest energetických jednotek. Šest. Jedna taková jednotka explodovala v Černobylu,“ řekl.

Kvůli nebezpečné situaci si dokonce ukrajinský prezident telefonoval se svým americkým protějškem a Joe Biden podle agentury Reuters podpořil Zelenského požadavek, aby v oblasti okamžitě přestaly boje. S ukrajinským prezidentem hovořil i kanadský premiér Justin Trudeau. „Nepřijatelné ruské útoky musí okamžitě přestat,“ napsal na Twitteru.

Také úřad britského premiéra oznámil, že Boris Johnson v ranních hodinách telefonicky hovořil s prezidentem Zelenským a souhlasil, že Rusko musí ihned zastavit útok. K ukončení bojů u jaderné elektrárny vyzvala mimo jiné Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

Situaci komentovali odborníci z Česka. „Zešíleli. Ale elektrárna zatím drží,“ komentovala dění šéfka českého úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. „Jsou porušeny ženevské konvence, které obsahují i ustanovení o ochraně nebezpečných objektů nebo objektů, které by se mohly stát nebezpečnými, kdyby se ocitly pod vojenským útokem,“ řekla pak v Českém rozhlasu (ČRo).

Ruská vojska se přiblížila od elektrárny k nedalekému městu Energodar ve středu, civilisté je ale podle agentury Unian do města nepustili. Ve čtvrtek starosta Energodaru Dmytro Orlov sdělil, že se blíží kolona více než stovky těžkých vozidel. Ruské síly podle něj ostřelovaly barikádu, použily zbraně proti civilistům, načež konvoj vyrazil k jaderné elektrárně.

Na sociálních sítích pak napsal, že po prudkých bojích mezi ukrajinskou armádou a ruskými jednotkami u elektrárny jsou na místě oběti, ale jejich počet nelze za daných okolností upřesnit.

Ředitel elektrárny televizi Ukrajina 24 řekl, že radiační bezpečnost je zajištěna. Americká ministryně energetiky Jennifer Granholmová podle Reuters uvedla, že v záporožské elektrárně nejsou žádné známky zvýšené radiace. Británie bude kvůli ruskému útoku žádat svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Záporožská jaderná elektrárna na jihovýchodě Ukrajiny je pokládána za největší jadernou elektrárnu v Evropě s celkovým instalovaným výkonem 6 000 MW (šest energobloků po 1 000 MW), což je zhruba trojnásobek ve srovnání s českým Temelínem. Podle čistého elektrického výkonu (6 × 950 MW) je pátá největší na světě a zajišťuje zhruba pětinu ukrajinské produkce elektřiny.

Ruští vojáci už dříve ovládli odstavenou jadernou elektrárnu Černobyl, která leží zhruba 100 kilometrů severně od ukrajinského hlavního města Kyjeva a v níž se na jaře 1986 odehrála bezprecedentní jaderná katastrofa.

Reklama

Doporučované