Hlavní obsah

Video prapodivných zbraní z ukrajinského bojiště: Fungují, tak co

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Vojáci trénují střelbu na pohyblivé cíle. Video: twitter/front_ukrainian

 

Reklama

Íránské drony, které Rusko opakovaně vysílá na Ukrajinu, páchají škody na kritické infrastruktuře. Obrana je sestřeluje, jak se dá. Třeba zbraněmi, které patří spíše do muzea než na bojiště. Přesto na ně vojáci nedají dopustit.

Článek

Ukrajinské protivzdušné obraně se i díky zbraním dodaným ze Západu daří ničit podstatnou část raket či dronů, které Rusové posílají na ukrajinská města. Přesto vojáci pravidelně trénují, jak sestřelit tyto bezpilotní letouny i pomocí ručních zbraní.

Na sociálních sítích se objevily snímky vozidla, na jehož korbě stojí konstrukce s historickými kulomety Maxim M1910. Těžké kulomety začala používat carská armáda na konci 19. století. Zbraň se vyznačuje poměrně velkou přesností a výhodou je i chlazení, které umožňuje střílet delší dobu. Ukrajina má ve svých skladech desítky tisíc kusů, napsal například deník The Economist. Zbraň bude pravděpodobně součástí jednotek protivzdušné obrany, které chrání důležité vojenské objekty nebo techniku.

Improvizované a neobvyklé zbraně vlastní výroby vyvíjejí a předvádějí i jiné jednotky armády. Na sociálních sítích je k vidění například protiletecké zařízení, které obsahuje šest útočných pušek AK-74, jež jsou spojeny k sobě na kovovém rámu s jednoduchým zaměřovačem uprostřed.

I ruská armáda používá na Ukrajině bizarní vozidla nebo zbraně. Na bojišti se tak objevuje transportér, který rychle dostal přezdívku „Tankenstein“ podle vzoru Frankenstein a na „hřbetě“ nese lodní věž s protiletadlovými kanony či kulomety (více zde).

Válka dronů

Obě strany války na Ukrajině stále častěji ukazují videa úspěchů svých sebevražedných dronů. Střízlivější zkušenosti z fronty však ukazují, že se bojová realita liší.

Reklama

Související témata:
Historické zbraně

Doporučované