Hlavní obsah

Video: Prázdniny rakouské exministryně v Rusku. „Je tady úžasná atmosféra“

Bez komentáře: Bývalá rakouská ministryně zahraničí pronesla v ruštině zdravici obyvatelům vesnice Petrušovo. Video: AP

 

Reklama

Bývalá rakouská politička Karin Kneisslová je známá svým kladným vztahem k Rusku. V době, kdy Moskva vraždí civilisty na Ukrajině, si užívá léto na ruském venkově.

Článek

Bývalá rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová pobývá letos v létě v Rusku. Politička na sebe před pěti lety upozornila, když na svou svatbu pozvala ruského prezidenta Vladimira Putina.

Kneisslová v rozhovoru pro ruský server Vidsbok řekla, že si pronajímá letní dům ve vesnici Petrušovo v Rjazaňské oblasti, asi 350 kilometrů jihovýchodně od Moskvy, píše ruský server The Moscow Times.

Bývalá šéfka diplomacie dodala, že v Rusku plánuje zůstat měsíc. Během pobytu se učí rusky a píše knihu.

„Zamluvila jsem si ho na další měsíc, pak uvidíme, co se bude dít,“ prohlásila Kneisslová pro Vidsbok, aniž by upřesnila, jak dlouho už v Petrušově pobývá. Na sociální síti Telegram jsou k vidění fotografie z jejího pobytu v obci. Není z nich ale zřejmé, kdy vznikly.

V úvodním videu můžete vidět vystoupení Kneisslové na místní slavnosti. „Je tady úžasná atmosféra, nejen teď, ale každý den. Když vidím slípky, kachny a kozy na ulici, je to i můj svět, protože v Rakousku jsem žila v malé vesnici,“ rozplývala se někdejší politička.

Připomeňte si

Až do útoku na Ukrajinu se Vladimir Putin mohl spolehnout, že Rakousko bude k jeho režimu velkorysé. Ve Vídni ho vítali, v ruských firmách zaměstnával bývalé rakouské politiky.

Vidsboku podle polské agentury PAP píše, že Kneisslová byla během slavnosti zvlášť nadšená chlapcem, který zpíval ruskou vlasteneckou píseň. „Karin Kneisslová k němu přišla a potřásla mu rukou,“ napsal server.

Kneisslová působila jako rakouská ministryně zahraničí v letech 2017–19 v kabinetu lidovce Sebastiana Kurze. Do čela rakouské diplomacie ji tehdy jako nestranici nominovala populistická Svobodná strana Rakouska (FPÖ).

Už tehdy byla známá svým kladným vztahem k Rusku. Mezi hosty její svatby ve Štýrsku byl Vladimir Putin, vyfotografovali je tehdy při společném valčíku. Ministryně si tehdy vysloužila kritiku za hlubokou úklonu, kterou po tanci s Putinem udělala. Někteří v gestu viděli ponižování se před Ruskem. Připomeňme, že tehdy už dávno platily slabší verze protiruských sankcí kvůli anexi ukrajinského poloostrova Krym v roce 2014.

V roce 2021 se stala členkou představenstva ruského ropného gigantu Rosněfť. V květnu 2022 poté, co Rusko napadlo Ukrajinu, ukončila se společností spolupráci.

Kneisslová je uvedena i jako ředitelka centra GORKI, což je zkratka pro „Geopolitickou observatoř klíčových otázek Ruska“ při petrohradské univerzitě. Centrum bylo založeno začátkem března s cílem „najít řešení výzev globálního rozvoje a politických cílů Ruska“.

Na svém webu bývalá politička uvádí, že svou rodnou zemi opustila v září 2020 kvůli výhrůžkám smrtí a „faktickému zákazu práce v Rakousku“. Než se dočasně usadila v Rusku, žila na malé farmě ve Francii a také v severním Libanonu.

Na otázku, zda udržuje kontakty s Putinem, Kneisslová řekla webu Vidsbok, že ruského vůdce viděla naposledy v roce 2019.

Reklama

Doporučované