Hlavní obsah

Video: Přes rok je Novozélanďan v zajetí, teď ho povstalci z Papuy propustí

Bez komentáře: Záběry povstalců s novozélandským pilotem.Video: AP

 

Reklama

Západní polovina ostrova Nová Guinea usiluje o nezávislost od roku 1969, kdy se podle Reuters kontroverzním způsobem dostala pod indonéskou správu na základě hlasování, na které dohlížela OSN.

Článek

Povstalci z Národní osvobozenecké armády Západní Papuy (TPNPB) zveřejnili nová videa novozélandského pilota Philipa Merthense, kterého už přes rok drží v zajetí. Informoval o tom deník The Guardian.

Na prvním – adresovaném rodině – říká, že je miluje. „Jsem v pořádku, zacházejí se mnou dobře, snažím se zůstat pozitivní,“ vzkazuje.

Video bylo pořízeno 22. prosince. Minulý týden separatisté oznámili, že Mehrtense propustí. Kdy tak učiní, není zatím známo.

Na dalším zaslaném videu prosí Novozélanďan o „pár věcí pro sebe“, požádal o dva inhalátory ventolinu a čtečku elektronických knih s „co největším počtem anglických knih“. Není jasné, komu bylo druhé video adresováno.

Připomeňme, že Novozélanďan skončil v rukou únosců poté, co loni s malým dopravním letadlem společnosti Susi Air přistál na letišti ve městě Paro. Na palubě měl pět pasažérů. Povstalci se stroje zmocnili a zapálili ho. Zajatce hodlali zadržovat, dokud indonéská vláda neuzná nezávislost Západní Papuy.

Velitel TPNPB v prohlášení oznamujícím propuštění zajetého pilota kritizoval indonéskou a novozélandskou vládu za to, že nesplnily podmínky pro zahájení mírových jednání mezi Indonésií a Západní Papuou.

Ve stejný den vydal novozélandský ministr zahraničí a obchodu Winston Peters prohlášení vyzývající k okamžitému propuštění zajatého pilota a dodal, že na propuštění spolupracovali s indonéskými úřady. „Řeknu to naprosto jasně: Nikdy nemůže existovat žádné ospravedlnění pro braní rukojmích,“ uvedl.

Na přírodní zdroje bohatá západní polovina ostrova Nová Guinea usiluje o nezávislost od roku 1969, kdy se podle Reuters kontroverzním způsobem dostala pod indonéskou správu na základě hlasování, na které dohlížela OSN.

Od roku 2018 dochází k postupné eskalaci konfliktu a separatisté podnikají čím dál častější útoky. První podobný únos separatisté z indonéské Papuy provedli v roce 1996, kdy drželi v zajetí 24 lidí z vědecké expedice, kteří podle indonéských úřadů poškodili místní kmenovou svatyni.

V roce 2022 vyzvali pracovníci OSN na lidská práva k bezodkladnému a neomezenému humanitárnímu přístupu kvůli vážným obavám z „šokujícího zneužívání domorodých Papuánců, včetně zabíjení dětí, mizení, mučení a masového vysídlování lidí“.

Reklama

Doporučované