Hlavní obsah

Video: Psí pomocníci zachraňují životy izraelských vojáků

Bez komentáře: Vytrénovaní armádní psi pomáhají lokalizovat skryté teroristy v Pásmu Gazy.Video: twitter/idfonline

 

Reklama

Vyhledávají nastražené výbušné systémy, pátrají po teroristech nebo prozkoumávají tunely. Armádní psi zachránili život už mnoha izraelským vojákům.

Článek

Součástí izraelské armády (IDF) je i speciální jednotka Okec, kterou tvoří zejména psi. Jde hlavně o belgické ovčáky cvičené k vyhledávání výbušnin a skrytých nástrah v tunelech, další jsou ale cvičení také na stopování pohřešovaných osob nebo hledání teroristů.

Psi se vojenských akcí účastní po celou dobu už od 7. října, kdy teroristé z palestinské organizace Hamás napadli Izrael, který následně spustil odvetnou operaci v Pásmu Gazy. Patří mezi ně i Patrick a Toy z jednotky Sting.

„Při průzkumu domů odhalili polohu teroristů a zneškodnili je,“ píše izraelská armáda.

Na dvou videích, která na sociální síti X zveřejnily izraelské síly, je vidět, jak Patrick ve městě Džabalíja v severní části Pásma Gazy lokalizoval v jedné budově teroristu, který chtěl u vchodu přepadnout vojáky, zneškodnil ho, a tím zabránil střetu.

Na druhém videu se zase další jednotce díky psovi Toy při prohledávání budovy ve čtvrti Rimal ve městě Gaza podařilo najít chodbu propojenou s jinou nemovitostí, kde byla ubytovna. V ní se také ukrýval terorista a chystal se zaútočit na izraelské vojáky. Psovi se podařilo útočníka zneškodnit.

Ničení tunelů

Vedle pozemní operace, kterou Izrael vede v Pásmu Gazy, probíhá taktéž válka v podzemí. Propracovaná síť tunelů Hamásu představuje pro izraelskou armádu výzvu, ovšem za pomoci využití nových technologií ji překonává.

Reklama

Doporučované