Hlavní obsah

Video: Izrael nasadil proti Hamásu i bojové psy

Bez komentáře: Záběry z nasazení izraelských bojových psů v Pásmu Gazy. Většina z nich patří do speciální jednotky.Video: twitter/idfonline

 

Reklama

Vyhledávají nastražené výbušné systémy, pátrají po teroristech nebo prozkoumávají tunely. Vytrénované smysly armádních psů zachránily život už mnoha izraelským vojákům bojujícím v Pásmu Gazy.

Článek

Speciální jednotku Okec izraelské armády (IDF) tvoří zejména psi. Jde hlavně o belgické ovčáky cvičené k vyhledávání výbušnin a skrytých nástrah v tunelech, další jsou ale cvičení také na stopování pohřešovaných osob nebo hledání teroristů, jak vypočítal mluvčí IDF Daniel Hagari.

Psi se vojenských akcí účastní po celou dobu už od 7. října, kdy teroristé z palestinské organizace Hamás napadli Izrael, který následně spustil odvetnou operaci v Pásmu Gazy. Patřil mezi ně i Nero, který se stal součástí elitní jednotky Šajetet 13.

„Při průzkumu domu odhalil polohu dvou teroristů. Ti na něho začali střílet a zabili ho. Odhalili tak ale svou pozici a vojáci je zlikvidovali,“ popsal akci pro server Israel Hayom jeden z velitelů jednotky Okec.

„Spousta členů Šajetetu 13 mě pak kontaktovala a říkala mi, že ten pes jim zachránil život,“ dodává voják.

Další speciální jednotce Duvdevan se zase díky psovi při prohledávání okolí města Beerševa podařilo najít teroristu, který se schovával v keřích a chystal se zaútočit na izraelské vojáky. Pes ho pokousal, a vojáci tak útočníka mohli zatknout, píše britský deník Daily Mail.

„Po zatčení se ukázalo, že terorista je jedním z těch, kteří operují v systému tunelů pod Gazou. Při výslechu nám poskytl cenné informace pro průběh dalších bojů,“ uvedl velitel jednotky.

Ničení tunelů

Vedle pozemní operace, kterou Izrael vede v Pásmu Gazy, probíhá taktéž válka v podzemí. Propracovaná síť tunelů Hamásu představuje pro izraelskou armádu výzvu, ovšem za pomoci využití nových technologií ji překonává.

Během bojů psovodi se svými psy lokalizovali desítky nastražených výbušných zařízení a skladů zbraní na dobytých místech. Například v nemocnici v Rantisi, jak píše na svých stránkách izraelská armáda.

IDF uvádí jména dalších čtyř psů, kteří nasazení ve válce s Hamásem nepřežili: Mido, Taiga, Jack a Ghandi. Každý pes, který padne ve službě, má stejné právo na vojenský pohřeb jako jejich lidští spolubojovníci. Všichni budou pochovaní na vojenském hřbitově.

Psi se využívají i při průzkumu rozsáhlého tunelového komplexu pod Pásmem Gazy zbudovaného Hamásem. Úzké podzemní chodby do značné míry stírají výhody, které má izraelská armáda proti Hamásu co do počtu, ale i ve zbraních a technologiích.

Labyrint chodeb pro členy IDF znamená vysoké riziko obklíčení a uvěznění celých skupin vojáků. Psi podzemím procházejí s kamerami. Díky dobrému čichu a sluchu upozorní psovody na nastražené výbušné zařízení nebo ozbrojence.

Reklama

Doporučované