Hlavní obsah

Video: Ruská armáda sama ukázala, čím ji zásobuje Írán

Bez komentáře: Íránské střely do ruských raketometů Grad. Video: telegram/mod_russia

 

Reklama

Írán, ač to formálně popírá, dlouhodobě dodává Rusku zbraně, které pak invazní jednotky využívají ve válce na Ukrajině. Vůbec nejčastěji se mluví o íránských dronech Šáhid. Ale jde i o střely do raketometů Grad.

Článek

Ruská armáda na svém telegramové účtu zveřejnila záběry z armádního skladu, na kterých jsou patrně vidět střely do raketometů Grad dodané Íránem. Stejné záběry zveřejnil například i účet Ukraine Weapons Tracker, který dlouhodobě poměrně spolehlivě monitoruje válku na Ukrajině.

Podle účtu jde o iránské 122mm rakety HE-FRAG pro raketomety BM-21 Grad, které se na bojišti objevily v srpnu tohoto roku. Írán údajně dodává i náboje ráže 122/152 mm pro ruské dělostřelectvo.

V polovině záři navštívil ruský ministr obrany Sergej Šojgu Teherán. S íránským vedením jednal o dalším rozvoji vojenských vztahů mezi oběma zeměmi, informovalo podle agentury Interfax ministerstvo obrany v Moskvě.

Vůbec nejčastěji se mluví o íránských dronech Šáhid, které Rusové používají při útocích na Ukrajině. Moskva jich nakoupila od Teheránu stovky kusů.

Rusko-íránská spolupráce

Potvrzuje se další prohloubení armádní spolupráce mezi oběma zeměmi. Rusko už používá drony vyrobené v Íránu k útokům na Ukrajině. Írán uzavřel dohodu o nákupu víceúčelových stíhacích letounů Suchoj Su-35.

Podle šéfa Mosadu Davida Barnea chtěli Íránci dodávat Rusku pro jeho agresi na Ukrajině i rakety krátkého a středního doletu, to se jim ale podle něj nepodařilo. „Mám pocit, že i další obchody budou brzy zmařeny,“ řekl bez dalších podrobností šéf izraelské rozvědky (více zde).

Zároveň vyjádřil obavu, že by Moskva mohla Íránu poskytnout pokročilé zbraně, které by představovaly existenční hrozbu pro Izrael. Teherán například letos v březnu uzavřel dohodu o nákupu víceúčelových stíhacích letounů Suchoj Su-35 od Ruska.

Reklama

Doporučované