Hlavní obsah

Video ruské zákeřné taktiky, která na Ukrajině zabila záchranáře

Bez komentáře: Zákeřná taktika. Rusové „nalákají“ na zraněné a znovu zaútočí.Video: telegram/warwebm

 

Reklama

Mezinárodní tým mediků dorazil na začátku února v Bachmutu ke zraněné ženě, která se stala terčem útoku. O pár minut později dostala zásah přistavená sanitka. Rusové zde použili zákeřnou taktiku „dvojího úderu“.

Článek

Nor Simon Johnsen byl součástí týmu, který přijel ošetřit zraněné, když jejich sanitku zasáhla střela.

Johnsen v rozhovoru pro CNN uvádí, že nevěděli, co se předtím stalo, protože neměli čas sbírat informace. „Zrovna jsem si sedl k pacientce… a chtěl ji začít kontrolovat, ale pak nás zasáhli.“

Poté, co znovu nabyl vědomí, uslyšel v uších hlasité pískání. Zkontroloval, zda má ještě všechny části těla. Vedle něho ležel mrtvý kolega - bývalý americký mariňák a zdravotník Pete Reed. Stejně tak byla mrtvá i Ukrajinka, již přijeli ošetřit.

V rozhovoru Johnsen dále popisuje, že šlo o ukázkový příklad toho, jak se Rusové cíleně zaměřili na zdravotníky a dobrovolníky v první linii pomocí taktiky „dvojího úderu“: zasáhnou cíl, počkají několik minut, než dorazí první záchranáři, a pak znovu zasáhnou stejné místo.

Další člen týmu Erko Laidinen z Estonska zachytil výbuch střely svým telefonem. Když střela dopadla, seděl v dalším vozidle organizace Frontline Medics a natáčel tým v akci.

Při útoku mu vypadl telefon z ruky ven, ale točil dál. Okamžitě vyskočil z vozidla, protože se domníval, že jeho vozidlo bude další na řadě.

Rozhovor s Čechem od Bachmutu

Honza pomáhá s výcvikem ukrajinských vojáků, ale také „sbírá“ na bojišti raněné. I při tom rozhodují vteřiny. „Po třech minutách jsou schopni vás zaměřit a udělat první nástřel. Druhým už vás mají,“ říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Podle manželky zabitého amerického zdravotníka Alex Kay Potterové byl útok záměrný. Jak je ze záběrů v úvodním videu patrné, Rusové věděli, že míří na civilní cíl.

„Nebyl to jen nějaký náhodný dělostřelecký dvojitý úder – byli sledováni,“ říká Potterová. „Byli velmi cíleně zaměřeni.“

Navzdory četným útokům na zdravotníky a nemocnice v průběhu války Rusko opakovaně popírá, že by úmyslně útočilo na civilní cíle. Ruské ministerstvo obrany na žádost CNN o vyjádření ohledně útoku na sanitku nereagovalo.

Reklama

Doporučované