Hlavní obsah

Video: Ruský voják přežil střet s dronem. Ten se zastavil o čelní sklo vozu

Bez komentáře: Všechny nálety však nekončí úspěšně. Sebevražedný dron se zastavil o čelní sklo ruského vozu Kamaz. Video: twitter/NOELreports

 

Reklama

Sebevražedné drony využívají ve válce na Ukrajině v hojném počtu obě strany. Nálety na nepřátelskou techniku ne vždy končí úspěšně. Své o tom ví řidič ruského Kamazu.

Článek

Kamikadze drony se staly takřka běžnou součástí války na Ukrajině.

Jak ruští agresoři, tak bránící se Ukrajinci stále častěji zveřejňují záběry úspěchů svých sebevražedných dronů.

Některé z bezpilotních strojů sice cíl zasáhnou, neznamená to ale, že střet skončil destrukcí. Důkazem může být video, které na sociální síti X sdíleli respektovaný vojenský analytik Rob Lee z amerického think-tanku Foreign Policy Research či účet Noelreports, který sdružuje analytiky.

Na záběrech je ruský vůz značky Kamaz s rozbitým čelním sklem. Při bližším pohledu je v něm vidět zaseknutý dron, který ale po nárazu neexplodoval. Řidič tak vyvázl bez zranění.

Na tom, jak vysoká je úspěšnost útoků bezpilotními stroji, se odborníci neshodnou. Většina záběrů úspěšných útoků či příběhů „dronových es“ v podstatě patří k propagandě. Jednotlivé údery nevypovídají nic o celkové úspěšnosti bezpilotních letounů, natož o vývoji války.

Vojáci obou armád se s relativně novou hrozbou neumí úplně vyrovnat. Dobrým důkazem jsou často vídané konstrukce z pletiva, které rozestavují okolo houfnic, tanků i další techniky ve snaze přilétající drony zachytit a buď zcela zabránit výbuchu, nebo alespoň zajistit, aby epicentrum bylo ve větší vzdálenosti od techniky.

Analýza

Staly se jednou z hlavních zbraní na ukrajinském bojišti. Alespoň částečná ochrana proti nim sice existuje, ale konstruktéři kamikadze dronů přichází se stále novými způsoby, jak ji obejít.

Reklama

Doporučované