Hlavní obsah

Zničení ruského tanku T-72. Video ukazuje, co s ním provedl střet s dronem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z útoku ukrajinského dronu na ruský tank T-72. Video: twitter/DefenceU

 

Reklama

Obě strany války na Ukrajině stále častěji využívají k útokům na nepřátelskou techniku sebevražedné drony. Ukrajinskému stroji se povedlo zničit ruský tank T-72, který byl po explozi doslova „roztrhán“ na kusy.

Článek

Ukrajinci se pochlubili úspěšným zásahem tanku pravděpodobně na levém, tedy okupovaném, břehu Dněpru v Chersonské oblasti. Záběry útoku bezpilotním dronem a následného mohutného výbuchu sdílelo na síti X ministerstvo obrany a převzal je například účet OSINTtechnical spravovaný analytikem z amerického think tanku Centrum námořní analýzy (CNA).

K úderu podle všeho došlo v obci Krynky ležící asi tři desítky kilometrů proti proudu řeky od města Cherson. Informace ale nelze kvůli probíhajícím bojům nezávisle ověřit.

Masivní výbuch může být důsledkem toho, že ruské tanky sovětské výroby (především T-72 a T-80) mají jedno slabé místo. Munice je totiž skladována v otevřeném prostoru přímo pod věží.

Pokud se tedy při zásahu proti tanku vznítí munice, následuje ohromná exploze. A její síla dokáže zvednout i věž tanku. Ta je ostatně na svém místě usazena především svou vlastní vahou přibližně dvanácti tun.

Tento jev není pro znalce vojenské techniky novinkou. Přezdívá se mu někdy – podle tradiční americké hračky – efekt čertíka v krabičce. Ve většině případů nemá posádka tanku šanci výbuch přežít. Většina energie totiž pochází zevnitř tanku.

Analýza

Nový výkonný systém ve službách Ukrajiny by mohl vyřešit jeden z největších problémů, který obě strany ve válce mají: drony.

Předmostí na levém břehu Dněpru, kde k události pravděpodobně došlo, si Ukrajinci udržují už několik měsíců. I o vesnici Krynky se bojuje již týdny. Za tu dobu ukrajinská pěchota z vesnice vyhnala ruskou, ale příliš daleko za ni zřejmě nepostoupila.

Některé hlasy z fronty, například v reportáži pro americký deník The Washington Post, naznačují, že problémy ukrajinské logistiky při dopravě přes řeku jsou minimálně v některých případech skutečně vážné. A ztráty způsobené ruským bombardováním a drony nezanedbatelné.

Podle magazínu Forbes se v poslední době daří ukrajinským jednotkám v oblasti rušit signál ruských bezpilotních strojů, které tak nemohou operovat a útočit na ukrajinské síly.

„Drony ukrajinských ozbrojených sil operují agresivně a masově. Je pro nás obtížné a nebezpečné pohybovat se v přední linii a v týlových oblastech, protože nepřítel útočí na naše vozidla, děla a pěchotní skupiny pomocí bezpilotních FPV a pohodlně navádí dělostřelectvo na naše silnice a pozice,“ uvedl na sociálních sítích ruský dopisovatel Alexandr Sladkov, kterého Forbes cituje.

„Jsme připraveni postavit se ukrajinským ozbrojeným silám ve vzduchu, v dosahu nepřátelských bezpilotních prostředků, ale překáží nám v tom masivní používání elektronického boje,“ dodal Sladkov.

Jaké systémy jsou v okolí obce Krynky nasazeny, není jasné. Od začátku války používají Ukrajinci k eliminaci dronů například systém Bukovel-AD, který se instaluje na vozidla a cíl ničí pomocí elektromagnetických vln.

I ruské jednotky nasazují v obraně proti bezpilotním strojům rušičky. Používají například systémy (především RP-377), které jsou určené k ochraně vozidel před nastraženými výbušninami.

Reklama

Doporučované