Hlavní obsah

Video: Rusové se tlačí na hranici do Gruzie. Země, kterou dřív také napadli

Svět bez obalu Milana Šímy: Několikakilometrová kolona u hranic s Gruzií.Video: RFE/RL

 

Reklama

Po vyhlášení částečné mobilizace se řada Rusů rozhodla opustit svoji zemi. Mají ale omezený výběr destinací k útěku. Kolony se tak tvořily i u rusko-gruzínské hranice. Země přitom v roce 2008 zažila ruskou invazi.

Článek

Už několikátý den hledají občané Ruské federace způsoby, jak opustit zemi a vyhnout se mobilizaci. Vzhledem k cestovním restrikcím zavedeným kvůli válce mají Rusové omezené možnosti.

Nejrychlejší variantou bylo odletět, ale většina letů například do Jerevanu, Baku nebo Bělehradu byla prakticky okamžitě na několik dní dopředu vyprodaná.

Sledovací systém Flightradar24, na kterém se dají monitorovat lety po celém světě, zveřejnil na svém twitteru animaci, jež dokresluje zájem Rusů o lety směřující do zahraničí.

Další tak místo letadel využívají k útěku auta. Během čtvrtka se například vytvořila několikakilometrová kolona u hranic s Gruzií. Přestože má země dlouholeté napjaté vztahy s Moskvou kvůli ruské invazi v roce 2008 (podrobněji zde), ponechala své pozemní hranice otevřené.

Většina přítomných musí čekat až dvanáct hodin, než přejde hranice. Reportérka BBC, která na hranicích natáčela, se zeptala jednoho z mužů, proč utíká do Gruzie. Zdůvodnil to tím, že chce pokračovat ve studiu, a ne nastoupit do války.

Jak se Rusové staví k mobilizaci

Pro Moskvany z útulných kaváren zvyklé na elektrické koloběžky bude mobilizace šok. Jiní Rusové ji podporují – Vitalik by šel na frontu rád, ale jen pokud ho mobilizují, dobrovolně samozřejmě ne, píše z Moskvy spolupracovník Seznam Zpráv.

Cestu do Gruzie zvolil i šestadvacetiletý pracovník v IT sektoru Igor, se kterým mluvil britský The Guardian. Chystá se odletět do Vladikavkazu v Severní Osetii a pak překročit pozemní hranice.

Oleg má i vzkaz pro rozhořčené autory příspěvků na sociálních sítích, kteří poukazují na to, že Rusové se měli ozvat proti válce dřív, než Putin vyhlásil mobilizaci. „Rozumím jejich frustraci. Na protiválečný protest jsem šel, už když Putin zahájil invazi, ale úřady prostě každého zatknou,“ říká.

Monitorovací skupina OVD-Info navíc píše, že lidé zatčení na demonstracích dostávají rovnou na policejní služebně povolávací rozkazy. „Myslím, že jediný způsob, jak můžu teď já osobně pomoci Ukrajině, je, že tam nepůjdu bojovat,“ říká Igor.

Zvýšený pohyb na hranicích zaznamenali v posledních dnech také pohraničníci ve Finsku, jediné zemi EU, která stále přijímá ruské občany na turistická víza. The Guardian zmiňuje i zprávy o frontách také na rusko-mongolské hranici.

Devětadvacetiletý četař v záloze Oleg z Tatarstánu se rozhodl odejít do Kazachstánu. Prý od začátku věděl, že v případě mobilizace bude první na řadě, ale pořád doufal, že nebude muset na Ukrajině bojovat.

„Srdce mi pokleslo, když jsem byl povolaný. Ale věděl jsem, že nemám čas nazbyt,“ vypráví. Rychle si sbalil věci a koupil letenku do Orenburgu u kazašských hranic. „V noci přejedu hranice,“ líčil ve čtvrtek své plány britskému listu.

Doma nechává manželku, která má příští týden porodit. „Promeškám nejdůležitější den svého života. Ale prostě Putinovi nedovolím, aby ze mě udělal zabijáka ve válce, které se nechci zúčastnit.“

Balí se i muži, kteří nemají vojenské zkušenosti, protože nevěří prohlášením Kremlu, že jich se mobilizace týkat nebude. „Putin lhal, že žádná mobilizace nebude. Proč by nelhal znovu i o této částečné mobilizaci?“ ptá se třiadvacetiletý Anton. Jednotlivé zprávy jeho obavy zatím potvrzují, jak jsme psali zde.

Reklama

Doporučované