Hlavní obsah

Video: Rusové v Moskvě rozmisťují na střechy systémy protiletecké obrany

Bez komentáře: Moskevské střechy doplní systémy protiletecké obrany.Video: twitter/Olga Lautman

 

Reklama

Na střechách několika budov v Moskvě armáda rozmístila systémy protiletecké obrany Pancir-S1. Instalaci dokládají fotky a videa na sociálních sítích.

Článek

Protivzdušný systém Pancir-S1 na střeše ruského ministerstva obrany nebo vzdělávacího střediska ve čtvrti Taganka, jen dva a půl kilometru od Kremlu. Videa a fotky, jak Rusové instalují systémy na střechy, zveřejnil na svém twitterovém učtu vojenský analytik Rob Lee.

Kreml se tak připravuje na potenciální, byť nepravděpodobný útok namířený na ruskou metropoli, píše britský deník The Guardian.

Systémy Pancir-S1 se střelami krátkého až středního doletu se používají k obraně proti letadlům, vrtulníkům a řízeným střelám s plochou dráhou letu. Podle ruské armády jsou vhodné i proti menším cílům, jako jsou vojenské a komerční bezpilotní letouny, které jsou už od února ve válce na Ukrajině všudypřítomné.

Kreml a příslušné úřady instalaci raketových systémů nekomentují. Některá ruská média uvedla, že v Moskvě je i raketový systém dlouhého doletu S-400. Ten se často používá v tandemu s Pancir-S1.

Den D pro Ukrajinu

Země NATO zahájily jednání, které rozhodne o dalším průběhu války na Ukrajině. Očekává se, že schůzka na základně Ramstein ukáže, jestli Západ skutečně usoudil, že nastal čas poslat Ukrajině i to, co bylo dřív nemyslitelné.

Prokremelští blogeři ve čtvrtek napsali, že raketové systémy v Moskvě dokládají obavy ruského vojenského vedení z útoků na vlastní města.

„Znamená to, že (vedení, pozn. red.) dokonale chápe všechna rizika a chápe, že údery proti Moskvě a regionům jsou jen otázkou času,“ napsal Alexander Kots, prominentní ruský novinář, který podporuje ruskou válku na Ukrajině. „Je dobré začít plánovat předem, ne až po prvních úderech.“

Ukrajina zatím ale tak hluboko v ruském území zřejmě neoperovala. Dosud nejvzdálenější útoky připisované přímo Kyjevu se staly na začátku prosince, kdy Moskva ohlásila sérii útoků na letecké základny. Rusko pravidelně informuje také o sestřelování dronů na okupovaném Krymu.

Kyjev ale zároveň mluvil o testování dronů s doletem až tisíc kilometrů, které by teoreticky mohly až do Moskvy doletět. Na pátečním jednání západních spojenců v německém Ramsteinu se sice očekává i oznámení dodávek nových raket, ale ty by neměly být schopné doletět z Ukrajiny až do ruské metropole.

Reklama

Doporučované