Hlavní obsah

Video: Rvačka donutila krajně pravicového politika přesunout mítink

Bez komentáře: Zemmourovi přívrženci na shromáždění zbili aktivisty protestující proti rasismu.Video: AP

 

Reklama

První předvolební shromáždění bývalého novináře a kandidáta na francouzského prezidenta Érica Zemmoura se muselo z bezpečnostních důvodů přesunout. V Paříži proti němu po výzvě odborů protestovaly tisíce lidí.

Článek

K protestu proti Zemmourově kandidatuře a jeho „rasistickým“ projevům vyzvalo pět desítek odborových organizací. Tisíce demonstrantů skandovaly mimo jiné: „Vypadni, Zemmoure, Paříž není tvoje!“ Shromáždili se ve čtvrti Barbès na severu Paříže, kterou obývá početná komunita s kořeny v Maghrebu.

Brzy odpoledne se vydali do parku La Villette, kde se mělo konat shromáždění Zemmourových přívrženců. To se nakonec přesunulo na předměstí Villepinte, které leží severovýchodně od centra metropole.

Reportéři agentury AP byli svědky toho, jak některé aktivisty, oblečené v černém s nápisem „Ne rasismu“ na svetrech, lidé na shromáždění zbili a hrubým způsobem vyvedli z místnosti. Před ní pokračovaly potyčky mezi aktivisty a ochrankou. Účastníci též z místa vypískali reportéry francouzského televizního pořadu o politice. Ti se sice po chvíli vrátili, ale Zemmour ve svém projevu média ostře kritizoval.

Zemmour své příznivce v dlouhém projevu vyzval, aby „změnili běh dějin“ a vydali se „znovu dobýt“ Francii. „V sázce je mnoho, pokud zvítězím, bude to začátek znovudobytí nejkrásnější země na světě,“ slíbil kandidát, jenž své veřejné výstupy podle AFP již několik měsíců staví na odmítání imigrace a islámu. Ty podle něj ohrožují „francouzský národ, který je zde již tisíc let a jenž chce zůstat pánem svého domova“.

„Slyšeli jste, že jsem fašista, rasista a misogyn,“ řekl Zemmour, dvakrát odsouzený za podněcování k rasové nenávisti, a následně se prezentoval jako osobnost pronásledovaná „smečkou politiků, novinářů a džihádistů“.

Podle veřejnoprávního rozhlasu Radio France byl Zemmour během potyček zraněn na zápěstí. K incidentu došlo, když kontroverzní kandidát přicházel na jeviště a vrhl se na něho muž. Po krátké potyčce byl výtržník zadržen ochrankou a předán policii.

Zemmour následně vyhledal lékaře, který mu předepsal devět dní klidu. Tento incident nemá „žádný dopad na jeho kampaň, která probíhá dál“, ohlásila následně jeho kancelář.

Reklama

Doporučované