Hlavní obsah

Video: Sibiřské povodně a požáry ničí permafrost

Bez komentáře: Důsledek požárů v roce 2021 v okrese Tattinsky v Jakutsku. Tamní permafrost roztál. Video: twitter/siberian_times

 

Reklama

Jakutsko na východě Ruska postihly záplavy. Pod vodou se ocitlo několik vesnic. Úřady vyhlásily v oblasti výjimečný stav.

Článek

Správa Jakutska na ruském Dálném východě oznámila, že kvůli vydatným dešťům se protrhla hráz a zaplavila „téměř celou“ oblast, píše ruský deník The Moscow Times.

„Kvůli vydatným dešťům z 11. července se protrhla hráz, a přestože byly instalovány ochranné bariéry, téměř celou vesnici Betenkes zaplavila,“ napsala regionální vláda na svém účtu na Telegramu.

Pod vodou se ocitly hlavně obce okolo řeky Adyča. Stovky obyvatel byly evakuovány, uvedla tamní meteorologická služba na Telegramu.

Zaplaveny byly i odlehlé vesnice Suordakh a Tomtor, které mají dohromady asi 600 obyvatel. Velká voda poškodila více než 100 budov a domů. Většina lidí byla převezena do dočasných evakuačních zařízení.

Do postižených oblastí bylo dopraveno téměř osm tun humanitární pomoci, včetně potravin a pitné vody, uvádí na svém webu ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

+2

„Hlavními prioritami je minimalizovat škody v osadách a předcházet ohrožení životů,“ řekl na úterním mimořádném zasedání vedoucí regionální správy Jakutska Aisen Nikolaev.

Jedna z nejchladnějších obydlených oblastí na Zemi se v posledních několika týdnech potýká kromě povodní i s požáry, na které upozornila evropská agentura pro sledování atmosféry Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS).

Požáry v této oblasti jsou běžné. Problém je, že se daná ohniska často nehasí. Hasiči likvidují hlavně ty požáry, které ohrožují domy nebo ekonomickou infrastrukturu. Situaci komplikuje i fakt, že do odlehlých a nepřístupných míst se týmy nedostanou. V některých místech proto hašení vzdávají.

Nebezpečné je to zejména proto, že oheň se podle expertů může přesunout do masivních sibiřských rašelinišť, kde „přečká“ zimu a na jaře znovu zachvátí okolní lesy. Experti tato ohniska nazývají „zombie požáry“. Každé léto věnují vědci z CAMS zvláštní pozornost požárům v severských lesích a ve vysokých severních zeměpisných šířkách, které dokazují tento trend.

Klimatické změny spojené s požáry mají za důsledek i rychlejší odtávání tamního permafrostu, „věčně zmrzlé země“; to pak může způsobit i povodně.

To potvrzují i letošní záběry, které zveřejnil server The Siberian Times. Je na nich vidět valící se masa vody z roztátého permafrostu. Podle listu jde o pozůstatek požárů v roce 2021 v okrese Tattinsky v Jakutsku.

Negativní vliv to má i na tamní ekonomiku. Na permafrostu je totiž umístěna řada průmyslových i obytných zařízení a kvůli tání se zvyšují náklady na likvidaci škod způsobených tímto jevem.

Domy se hroutí do propadající se země, komunikace praskají a potřebují stále více oprav. V ohrožení jsou i tamní ropovody.

Tání věčně zmrzlé půdy zároveň může uvolnit i obrovské množství skleníkových plynů, což ohrožuje nejen místní infrastrukturu, ale i celou planetu.

Reklama

Doporučované