Hlavní obsah

Incident na videu měl „usvědčit“ Ukrajinu. Experti podvrh dokonale rozebrali

Bez komentáře: Falešné video, které má za cíl zdiskreditovat postoj ukrajinských sil k rusky mluvicím obyvatelům.Video: twitter/JulianRoepcke

 

Reklama

Proruské účty na sociálních sítích šíří video, které údajně zachycuje, jak ukrajinští vojáci zastrašují rusky mluvící ženu s dítětem. Záběry zkoumali dobrovolníci zabývající se ověřováním faktů a jejich verdikt je jasný: fake.

Článek

Plačící žena s dítětem v autě, střelba a dva vyhrožující vojáci – tak vypadá video, které koluje na sociálních sítích. Údajní Ukrajinci zastavili vůz, protože předjíždělo vojenskou kolonu. Při následné kontrole se jednomu z nich nelíbí, že žena s ním komunikuje rusky, ozývá se střelba a křik ženy i dítěte. Vojáci pak usedají do vozu a odjíždí.

Video, které trvá více než dvě minuty, původně sdílelo na twitteru i ruské ministerstvo zahraničí s popisem: „Jednou nacista, vždycky nacista. To je ten druh teroru, ve kterém Ukrajinci žijí. Člen ukrajinské armády nadává a střílí na matku s dítětem na zadním sedadle, nazývá ji prasetem a spodinou, protože mluví rusky.“

I ruská diplomacie ale nakonec příspěvek smazala. Jde totiž o podvrh. Přesto ho některé proruské účty dál sdílejí. Na falešné video upozornil například novinář německého deníku Bild Julian Röpcke.

Investigativní twitterový účet „GeoConfirmed“, jehož data využívají investigativní organizace Bellingcat nebo Centrum informační odolnosti, na základě analýzy záběrů identifikoval místo, kde video vzniklo. Podle něj to bylo 30 kilometrů za frontovou linií v Ruskem kontrolované oblasti.

Ke stejnému závěru došel telegramový účet Moscow Calling. Jeden z dobrovolníků se dokonce na místo vydal a natočil křižovatku, kde se incident podle analýzy stal.

Ruská propaganda v okupovaných oblastech

Materiály nalezené v Rusy několik měsíců okupovaném Chersonu ukazují, jak fungovala tamní propaganda. Za pomoci letáků i vysílání šířila mimo jiné ruský nacionalismus. Podle experta na oblast v tom nicméně nebyla příliš dobrá.

Scény zobrazené ve videu datoví analytici spojili se satelitními snímky z oblasti. Je na nich stejná silnice jako ve videu. Že jde skutečně o stejné místo, zjistili díky identifikaci stožárů vysokého napětí, větví na stromech i dalších detailů.

GeoConfirmed poukazuje i na zvláštní chování údajných Ukrajinců. Pokud by se jednalo o bojovou zónu, přistupovali by k situaci úplně jinak. Muž stojící po celou dobu u vozu má sklopenou zbraň, jako by věděl, že je v bezpečné zóně.

Proukrajinský účet Tatarigami_UA pak upozorňuje i na barevné označení vojáků. Ti ve videu mají žluté pásky kolem rukou, ukrajinská armáda ale nyní nosí zelené. Zvláštní je podle něj i extrémně čisté auto. Na Ukrajině už naplno panuje jarní blátivé období, což se projevuje i na cestách. Účet z toho vyvozuje, že vůz pravděpodobně autoři videa umyli pro účely natáčení.

Pochybnosti vyvolává i palubní kamera v autě. Na Ukrajině je nezákonné natáčet pohyb jednotek a člověk s kamerou v autě by pravděpodobně neprojel přes kontrolní stanoviště.

Účet pod názvem MrClarkyofAxel zase upozorňuje na stylizovaný německý kříž, který používaly německé jednotky za druhé světové války. Má zřejmě navodit dojem, že na Ukrajině působí nacisté. Rusko opakovaně mluví o „neonacistech na Ukrajině nebo o vraždění prorusky smýšlejících lidí“. Hlavním cílem videa tak bylo zdiskreditovat postoj ukrajinských sil k rusky mluvícím obyvatelům.

Novináři z německé ZDF analyzovali zvukovou stopu videa a zjistili, že zvuk často není synchronní se záběry a pravděpodobně ho tam tak autoři dodali dodatečně.

Ruský telegramový kanál Notes veterans, který se zabývá informacemi z války, s více než 300 000 sledujícími přiznal, že video je podvrh. „Naše křivé cvičení. Při provádění takových informačních operací se máme stále co učit a zlepšovat,“ stojí v příspěvku.

Reklama

Doporučované