Hlavní obsah

Video: Ukrajinci nasadili nové rakety z USA. Jejich předností je dostřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Zničení ruských pozic pomocí střely GLSDB. Video: twitter/NOELreports, twitter/igorsushko

 

Reklama

Videa o použití rakety GLSDB se objevila nedlouho poté, co byla oznámena jejich dodávka na Ukrajinu. Střelba by se měla zdatně vyhýbat protivzdušné obraně a dá se využít při ničení lehčích bunkrů či jiných opevněných struktur.

Článek

Na sociálních sítích se objevilo video, podle něhož ukrajinská armáda použila v okupované Luhanské oblasti raketu GLSDB, tedy Ground-Launched Small Diameter Bomb (v překladu „bomba s malým průměrem odpalovaná ze země“).

Raketa z várky, kterou Američané napadené zemi poslali koncem ledna, měla posloužit ke zničení ruských pozic poblíž Kreminy.

Záběry čtvrté samostatné tankové brigády zveřejnil na sociální sítí X například Igor Suško, ředitel washingtonské neziskové organizace Wind of Change Research Group, nebo účet Special Kherson Cat, který dlouhodobě poměrně spolehlivě monitoruje válku na Ukrajině.

Účet Noelreports, který sdružuje analytiky, pak zveřejnil záběry trosek části rakety, které mají potvrzovat jedno z prvních nasazení. Kdy byla obě videa pořízena, nelze nezávisle ověřit.

Foto: Saab

Technické parametry rakety a bomby.

Základem střely je bojová hlavice GBU-39. Je posazena na raketový motor, což umožňuje odpálení rakety i ze země – buď z raketometů M270 či HIMARS, nebo z vlastní odpalovací rampy.

Zbraň funguje tak, že raketový motor vynese pumu do výšky dostatečné pro to, aby pak mohla doplachtit k cíli vzdálenému až 150 kilometrů, kam se už sama navede stejně, jako to dělá při odpálení z letadla. Kvůli tomu, že k cíli plachtí, je výrazně pomalejší než například standardní munice používaná do raketometů.

Střela dokáže pravděpodobně zničit například lehce opevněnou pozici, vojenskou techniku či muniční sklad. Podzemní bunkr či velkou železobetonovou strukturu ale spíš nezničí.

Více o střele GLSDB

Na ukrajinské bojiště dorazila první várka nových raket známých pod zkratkou GLSDB. Jde o munici s podobně těžkými hlavicemi, jakými Ukrajinci střílí z raketometů HIMARS, ale s podstatně vyšším dostřelem. Navíc jich má být dost.

Reklama

Související témata:
Raketa GLSDB

Doporučované