Hlavní obsah

Video: Ukrajinci u Avdijivky zřejmě přišli o jeden z amerických tanků Abrams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Poškozený americký tank typu M1A1 Abrams v okolí Avdijivky v Doněcké oblasti.Video: Telegram/voenacher

 

Reklama

O zničení amerického tanku už před týdnem s odvoláním na proruské separatisty napsala ruská státní agentura RIA Novosti. Dosud se ale informace nepodařilo ověřit.

Článek

Ukrajinská armáda podle všeho přišla o jeden z amerických tanků M1A1 Abrams. Ukazují to záběry pořízené v okolí Avdijivky v Doněcké oblasti, kde se vedou těžké boje.

Velení ztrátu oficiálně nepotvrdilo, například analytici z amerického think-tanku Centrum námořní analýzy (CNA), kteří spravují účet OSINTtechnical, ale uvádí, že tomu tak pravděpodobně je.

Dobrovolníci, kteří spolupracují s účtem GeoConfirmed, jenž lokalizuje místa bojů a spolupracuje i s investigativním serverem Bellingcat, pak uvedli, že k incidentu došlo u obce Berdychi.

Fotky pořízené z dronu ukazují americký tank, který má zničený pás, pravděpodobně po najetí na minu. Telegramový účet Voenacher zveřejnil záběry z kamikadze dronů, které útočí na již poškozený americký tank.

Účet OSINTtechnical dodává, že ukrajinská strana ztratila i ženijní vozidlo M1150 na podvozku Abrams.

Ke všemu došlo nedlouho poté, co ukrajinská armáda zveřejnila záběry, na nichž je americký tank M1 Abrams ze 47. samostatné mechanizované brigády vidět v bojové akci.

O zničení s odvoláním na proruské separatisty napsala už před týdnem ruská státní agentura RIA Novosti. S poznámkou, že může jít o tank ze záběrů ukrajinské armády.

Pro zajímavost: Rusové v posledních dnech zveřejnili množství zpráv o zničené západní technice. A podobnými příspěvky hořícího stroje plnily ruské propagační účty minulý týden sociální sítě.

Zbraně, které určují vývoj války

Na ukrajinském bojišti se mnohdy setkává technika desítky let stará s technologickými novinkami. I staré zbraně dokážou ničit a zabíjet, máloco zároveň podnítí chuť zkoušet nové jako strach ze smrti a porážky.

Co se situace u východoukrajinské Avdijivky týče, respektovaný Institut pro studium války (ISW) ve svém pravidelném hlášení o situaci na bojišti píše, že se ruské síly snaží proniknout co nejdále do okolí obsazeného města, ale prozatím bez větších změn. Podle ISW se ruské jednotky pokoušejí prolomit ukrajinskou obranu u obcí Berdychi, Stepove, Orlivka a Tonenke.

Ukrajinský vojenský mluvčí Dmytro Lychovij prohlásil, že se situace v oblasti stabilizuje a armádě se daří odrážet ruské útoky.

ISW cituje ruského válečného blogera, který tvrdí, že se ukrajinské síly úspěšně brání proti ruským útokům západně od Avdijivky využitím ruských vojenských nedostatků. Podle něho chybí postupujícím silám potřebné zásoby, zároveň upozorňuje, že ruské velení nadále používá nepřesné mapy.

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Bojový tank M1 Abrams.

Reklama

Doporučované