Hlavní obsah

Video: Ukrajinci ukázali, jak překazili Rusům útok u Bachmutu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Neúspěšný útok ruských jednotek na ukrajinské pozice u města Bachmut.Video: twitter/DefenceU

 

Reklama

Ukrajinská armáda zveřejnila záběry, jak její jednotky ničí ruskou techniku během útoku. Po nezdařené akci u Bachmutu se okupanti z místa stáhli.

Článek

Ruská kolona složená ze dvou tanků a několika bojových vozidel zaútočila na ukrajinské jednotky u města Bachmut. Uvádí to ukrajinské ministerstvo obrany, které na sociální síti X (dříve Twitteru) video z bitvy zveřejnilo.

Resort neupřesnil, kdy záběry vznikly, což zdůvodňuje nutností zachovat podrobnosti o bojových akcích v tajností.

Jak je vidět v úvodním videu, okupační jednotky po celou dobu monitoroval ukrajinský dron. Dělostřelectvo kolonu pak na základě získaných souřadnic zničilo.

Rusové podle ukrajinské strany v důsledku útoku ztratili veškerou techniku. Okolnosti bitvy se ale nedají nezávisle ověřit.

Okolí Bachmutu, o který Rusové a Ukrajinci dlouhé měsíce sváděli krvavé boje, se v posledních týdnech znovu stalo místem intenzivních střetů. V květnu Rusové město dobyli, ale později začali v okolí opět ztrácet pozice.

Rozhovor

Oleksandr Kovalenko, uznávaný ukrajinský vojenský expert, v exkluzivním rozhovoru pro Seznam Zprávy popisuje, co jsou skutečné ztráty, a co naopak mlha vytvořená ruskou propagandou. Na frontě očekává velký posun do dvou měsíců.

Ruské síly se opakovaně snaží získat místa, o která během července a na začátku srpna přišly, tedy například Kliščijivku či dále na jih ležící obec Andrijivku. Ruské útoky ale zatím nejsou příliš úspěšné.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová uvedla pro server Ukrajinska pravda, že se armádě za uplynulý týden podařilo u Bachmutu osvobodit území o rozloze tří kilometrů čtverečních.

„Na severním křídle u Bachmutu se nepřítel snaží vytlačit naše jednotky, jelikož tam naše vojsko obsadilo klíčové dominantní výšiny. Nepřítel je tam v pasti, nemůže se dostat z Bachmutu a nemůže tam plně postoupit,“ cituje Maljarovou ukrajinský server.

Reklama

Doporučované