Hlavní obsah

Video: V Polsku přistáli elitní američtí výsadkáři

Bez komentáře: V Polsku přistáli výsadkáři z 82. výsadkové divize. Podle polského ministra obrany jde „o první skupinu amerických vojáků z elitní jednotky“.Video: AP

 

Reklama

aktualizováno •

V Polsku v neděli přistálo další letadlo s americkými vojáky, uvedla agentura Reuters. Vojáci posílí východní členy NATO v situaci, kdy se za ukrajinsko-ruskou hranicí hromadí ruské jednotky. Německo zase vyšle posily do Litvy.

Článek

Přesun vojáků do Polska nařídil minulý týden americký prezident Joe Biden. Už v sobotu dorazil na místo velitel 82. výsadkové divize, generálmajor americké armády Christopher Donahue, a několik strojů s americkou vojenskou technikou a předsunutou jednotkou.

„Náš národní příspěvek zde v Polsku ukazuje naši solidaritu se všemi našimi spojenci tady v Evropě. Během tohoto období nejistoty samozřejmě víme, že společně jsme silnější,“ řekl Donahue.

Pentagon uvedl, že do Polska bude nasazeno asi 1 700 příslušníků armády ze základny Fort Bragg v Severní Karolíně, především z 82. výsadkové divize.

Agentura Reuters podotkla, že v tuto chvíli není jasné, kolik vojáků už se do Polska přemístilo. Podle webu U.S. Air Force je však letadlo C-17 „navrženo k výsadku 102 výsadkářů a jejich vybavení“.

Polský ministr obrany Mariusz Błaszczak pár minut po přistání letadla uvedl, že jde o první skupinu amerických vojáků „z elitní jednotky“.

„V příštích hodinách budou přistávat další letadla. Vojáci budou působit v jihovýchodní části naší země,“ dodal.

A další američtí vojáci dorazili hned v pondělí, jak informovala polská agentura PAP. Do země zamíří také dalších 350 britských vojáků. Oznámil to ministr obrany Spojeného království Ben Wallace.

Němečtí vojáci míří do Litvy

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová v pondělí oznámila, že její země o 350 zvýší počet svých vojáků v Litvě. Spolková republika dosud měla v pobaltské zemi kolem 500 vojáků. Navýšením jejich počtu reaguje na napětí způsobené velkým množstvím ruských jednotek na ukrajinské hranici a podle pozorovatelů také na kritiku, že toho pro Ukrajinu nedělá dost.

Do Polska zároveň dorazili další američtí vojáci. Šéf NATO Jens Stoltenberg zopakoval, že aliance zvažuje rozmístění nových stálých sil ve své východní části.

„Posilujeme tím náš příspěvek na východním křídle NATO a vysíláme signál odhodlání,“ poznamenala v dolnosaském Munsteru Lambrechtová, která v pondělí o chystaném kroku informovala parlament. Po spojence má podle ní rozhodnutí být vzkazem, že na Německo je spolehnutí.

Spolková republika v Litvě vede bojové uskupení NATO v síle posíleného praporu. Další taková uskupení jsou na východě aliance v Polsku, Lotyšsku a Estonsku.

Kritice, že je až příliš vstřícné k Moskvě, s níž navzdory odporu USA i dalších zemí léta spolupracuje například při výstavbě plynovodu Nord Stream 2, čelilo Německo v posledních týdnech opakovaně. Berlín to odmítá. Kancléř Olaf Scholz například minulý týden poznamenal, že je to právě spolková republika, kdo Ukrajině poskytuje největší finanční pomoc.

Reklama

Související témata:

Doporučované