Hlavní obsah

Rusko je na invazi připravené ze 70 %, tvrdí zdroje z USA

Foto: Profimedia.cz

Záběr pořízený a zveřejněný ruským ministerstvem obrany ukazuje vojáka, který střílí během společného cvičení ozbrojených sil Ruska a Běloruska.

Reklama

Vpád na Ukrajinu by přinesl desítky mrtvých civilistů a vyústil by v uprchlickou krizi, domnívají se nejmenovaní američtí představitelé.

Článek

Podle zdrojů z USA Rusko nashromáždilo přibližně 70 % vojenského kapitálu potřebného pro plnou invazi Ukrajiny v nadcházejících týdnech. Informoval o tom server BBC.

Zdroje z americké administrativy, které si přály zůstat v anonymitě, pro agenturu Reuters uvedly, že povětrnostní podmínky Rusku nejspíše umožní přesun další těžké techniky mezi půlkou února a koncem března. Ruským jednotkám by v této době měla hrát do karet zmrzlá a ztvrdlá půda.

Nejmenované americké zdroje také v sobotu varovaly, že ruská invaze na Ukrajinu by mohla vést ke smrti či zranění až 50 tisíc civilistů, informovaly americké deníky New York Times a Washington Post.

V případě vpádu do země by podle nich také mohlo padnout hlavní město Kyjev, a to dokonce v řádu několika dní. Miliony lidí by následně začaly opouštět zemi a Evropa by se ponořila do rozsáhlé uprchlické krize.

Pro svá tvrzení dva představitelé USA, kteří s médii mluvili pod podmínkou anonymity, neposkytli důkazy. Uvedli, že vycházejí z vyhodnocení zpravodajských služeb a jejich podrobnosti nemohou sdělit kvůli citlivosti těchto informací, píší americká média. Dodali přitom, že nevědí, zda ruský prezident opravdu plánuje invazi, a že diplomatické řešení je stále možné.

Rusko na hranicích s Ukrajinou shromáždilo více než 100 000 vojáků, zprávy o tom, že plánuje invazi, ovšem odmítá. Tvrdí, že v regionu pouze pořádá vojenská cvičení, Západ se ovšem obává, že se Kreml připravuje na vpád do sousední země.

Taktické skupiny

Američtí představitelé podle deníku The Guardian uvedli, že Rusko poblíž Ukrajiny rozmístilo celkem 83 „praporních taktických skupin“, z nichž každá má zhruba stejnou velikost jako americký prapor o 750 až 1000 vojácích. Před dvěma týdny jich přitom bylo 60, tvrdí.

Podle jejich informací do pohraničí míří 14 dalších skupin. Pro plnou invazi na Ukrajinu bude Rusko nejspíše potřebovat celkem 110 až 130 taktických skupin, odhadují američtí představitelé. Existuje přitom podle nich ale možnost, že se Putin rozhodne pro méně rozsáhlou akci.

Jeden z představitelů pak uvedl, že pro plnou invazi by mohlo Rusko na místě vyžadovat až 150 000 vojáků, včetně podpůrných jednotek. Těchto počtů by mohlo Rusko dosáhnout během několika týdnů, dodal.

Podle zdrojů z americké administrativy existuje řada indicií, které naznačují, že Putin hodlá v následujících týdnech provést invazi, i když její rozsah zatím zůstává nejasný. Ukazatelem je podle nich například načasování cvičení ruských strategických jaderných sil, které se obvykle koná na podzim, ale letos bylo přeloženo na polovinu února až března. To se shoduje s dobou, kterou američtí představitelé považují za nejpravděpodobnější pro invazi.

Zda by mohl potenciální konflikt zahrnovat použití jaderných zbraní, američtí představitelé neuvedli. Ruské cvičení by ale mohlo být vzkazem Západu s cílem odradit ho od intervence na Ukrajině, píše The Guardian.

Do Polska mezitím v sobotu dorazili první američtí vojáci, kteří mají posílit východní křídlo NATO v době napětí mezi Západem a Ruskem. Vojáci přistáli na letišti Jasionka poblíž Rzeszówa na jihu Polska, uvedla polská agentura PAP. Spojené státy slíbily, že do východní Evropy vyšlou až 3000 vojáků.

Moskva v závěru loňského roku mimo jiné vyzvala Washington, aby zaručil, že nepřipustí další rozšíření NATO na východ, ukončí vojenskou spolupráci s bývalými sovětskými republikami, stáhne z Evropy jaderné zbraně a nerozmístí tam žádné útočné zbraně, které by mohly ohrozit Rusko. USA a NATO ruské požadavky odmítly a do oblasti vysílají další jednotky.

Rusko v sobotu přemístilo do Běloruska útočné stíhačky Su-25SM, které se budou podílet na společném cvičení a testu připravenosti sil protivzdušné obrany. Blíže nespecifikovaný počet strojů se přesunul z Přímořského kraje u Japonského moře na 7000 kilometrů vzdálené vojenské letiště v Brestské oblasti u polských hranic. S odvoláním na prohlášení ministerstva obrany o tom informovaly agentury DPA a Ria Novosti.

Hlavní část manévrů proběhne od 10. do 20. února. Účelem cvičení je podle běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka vypracovat plán pro případ vojenské konfrontace s pobaltskými státy a Polskem na západě Běloruska a Ukrajinou na jihu.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu už dříve podle agentury DPA uvedl, že celkový počet vojáků na manévrech nepřekročí strop stanovený v roce 2011. To by znamenalo nejvýše 13 000 vojáků, 300 tanků, 500 obrněných vozidel a 3500 výsadkářů.

Reklama

Související témata:

Doporučované