Hlavní obsah

Reportáž z Kyjeva: Na vojenský výcvik a pak do baru nepanikařit

Foto: Profimedia.cz

Únorové panorama Kyjeva. Nepanikaříme, opakují místní (ilustrační foto).

Reklama

Jsme ve válce už osm let, jsme už zvyklí a z míry nás jen tak něco nevyvede. Věta, která je teď v Kyjevě slyšet často a kterou místní opakují zahraničním reportérům. Navzdory tomu přiznávají, že na invazi se raději připravují.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Od zvláštního zpravodaje na Ukrajině.

Efekty nevídané koncentrace ruských vojsk kolem ukrajinských hranic na první pohled v Kyjevě vidět nejsou. Kavárny kolem Zlaté brány v centru metropole jsou plné, v restauracích kolem Majdanu zbývá jen pár volných míst a plno je večer i ve čtvrti Podil.

Ruské tanky na 200 kilometrů vzdálených hranicích trápí místní asi srovnatelně jako dodržování proticovidových patření – vědí, že existují, ale moc se jimi netrápí. Kyjevané Západu svorně připomínají, že současné napětí se musí vnímat v kontextu obsazení Krymu a války o Donbas trvající už od roku 2014.

Serhij Sydorenko sice přichází v respirátoru a proticovidová opatření dodržuje, ale na možnou vojenskou eskalaci se v Kyjevě nijak nepřipravuje. Přehled o situaci má jako málokdo, je totiž editorem zpravodajského serveru Evropská pravda. „Nikdy jsem si nemyslel, že je vojenský útok reálný,“ říká s tím, že jde ze strany putinovského Ruska o vydírání Ukrajiny, NATO i Evropské unie.

Někteří jeho přátelé jsou ale vystrašení a na sociálních sítích si vyměňují tipy, co nejlépe zabalit do evakuačního zavadla – batohu, který je dobré mít pro jistotu po ruce, kdyby hrozilo Kyjevu bezprostřední nebezpečí.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Ruch v ulicích v centru Kyjeva.

Známí Ljuby Cybulské, kyjevské restauratérky a hlavně uznávané bezpečnostní analytičky, si udržují plnou nádrž u auta, aby mohli v případě potřeby z města odjet. Jiní nakoupili zásoby těstovin a potravin jako na začátku pandemie.

Cybulská říká, že panika ve společnosti navzdory některým přípravám nezavládla – naopak, patrná je podle ní velká mobilizace. „Sice o to nebyl v zahraničním zpravodajství zájem, ale my jsme nezapomněli, že válka trvá od roku 2014. Okupují Krym a Donbas a ztráty na lidských životech jsou na denním pořádku,“ opakuje analytička to, co je slyšet v Kyjevě nejčastěji.

„Chodím se uklidnit do kavárny“

Sama říká, že se od sledování denního vývoje chodí uklidnit za přáteli. „Doma si pořád čtu zprávy a čekám na to, až se v nich objeví, že Rusové útočí a že už na nás jedou ruské tanky. Sem se proto chodím uklidnit za přáteli a nepanikařit,“ říká v jednom ze svých dvou podniků Ljuba Cybulská, která se specializuje na boj s dezinformacemi a na formy hybridní války.

V době největší eskalace ozbrojeného konfliktu v roce 2014 se sice ulice Kyjeva na pár dní vylidnily, Kyjevané si ale rychle uvědomili, že musí téma vstřebat a pokračovat tak jako každý den, vysvětluje Cybulská.

Neznamená to ale, že by teď lidé na novou hrozbu nereagovali vůbec. Projevuje se to například výrazným růstem zájmu o branné kurzy „přežití“ nebo lekce první pomoci. „Jdete do práce, potom navštívit rodiče, pak na trénink přežití a nakonec do baru na párty. Naučili jsme se tak žít,“ říká.

Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Ukrajinská expertka na dezinformace a hybridní válku Ljuba Cybulská.

Na jeden z kurzů se přihlásil ilustrátor Serhij Majdukov. Kreslíř původem z Doněcku začal nedávno chodit na teoretickou lekci obrany, vojenství a první pomoci. Za Kyjev pak vyrazí na cvičení v terénu – schovávání, běh, používání zbraní.

Majdukov vysvětluje, že si touto aktivitou pomáhá od jisté úzkosti z nejistoty vývoje. Sám pomáhal na frontě už v roce 2014, kdy se podílel na zásobování léky a podporoval ukrajinskou armádu. V okupovaném Doněcku dál bydlí jeho prarodiče, včetně prorusky naladěné babičky.

Kreslíř Majdukov podotýká, že nervóznější je teď v Kyjevě hlavně ta aktivní občanská a proukrajinská část společnosti, a že se teď rychle zvětšují rozdíly mezi pasivními a aktivními občany.

Podobně to vidí i Cybulská, která zároveň připomíná úterní slova britského premiéra Borise Johnsona o tom, že když to bude potřeba, jsou Ukrajinci připraveni bojovat „do poslední kapky krve“. „A to je pravda. Máme vekou motivaci bojovat. Budeme bojovat, to říkají všichni, se kterými se bavím,“ komentuje situaci.

Význam české podpory

Novinář Sydorenko opakuje, že pravděpodobnost ruského útoku není vysoká i díky tomu, jak k situaci přistoupil Západ. „Rychlá reakce a podpora a solidarita s Ukrajinou a také mezinárodní pozornost snižují pravděpodobnost invaze,“ myslí si. Konkrétně vyjmenovává pomoc Velké Británie a také symbolickou, ale důležitou dodávku zbraní z České republiky.

Ohledně odhadu vývoje je ale Sydorenko velmi opatrný – za zdi Kremlu nevidí nikdo. „Putin určitě nemá bodový plán, cíl má ale jasný: zničit Ukrajinu nebo ji proměnit v selhávající stát,“ dodává.

Podle expertky Cybulské záleží další nálady obyvatel na typu útoku, který se chystá, včetně projevů hybridní války. „Když zasáhnou kritickou infrastrukturu a například nepůjde elektřina a nedovoláte se příbuzným, nebo pokud přestane fungovat bankovní systém, byl by to psychický tlak a nálada by se určitě změnila,“ dodává.

Cybulská se podílela na vydání brožury s instrukcemi mimo jiné pro případ ostřelování nebo okupace města. Sama má vždy připravené dokumenty a kvůli riziku rozsáhlého výpadku mobilních sítí koupila pro sebe a pro své blízké vysílačky. „Je důležité mít plán pro první kroky. Co budeme dělat, když nepůjde elektřina a nebudeme se moci spojit s přáteli? Jsme předem domluvení, že se v tom případě sejdeme na určitém místě,“ uzavírá.

Reklama

Související témata:

Doporučované