Hlavní obsah

Rusko plánovalo podle tajných služeb šířit falešné video ukrajinského útoku

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský útok na ruské území nebo východní oblasti Ukrajiny, s tím mělo Rusko operovat v připravovaném videu.

Reklama

Videoklip jako součást ruské dezinformační kampaně na Ukrajině. Podle amerických tajných služeb Rusko připravovalo falešné záběry ukrajinského útoku. Mezitím však roste napětí i mezi Kyjevem a Washingtonem.

Článek

Plán, u něhož Spojené státy doufají, že zveřejněním informací jej zhatily. Podle amerických zpravodajských služeb Rusko plánovalo výrobu videa, které by bylo záminkou invaze na Ukrajinu, u jejíž hranic se nadále hromadí ruské jednotky.

Podle deníku The New York Times video zachycovalo zinscenovaný útok ukrajinské armády buď na ruské území, nebo proti rusky mluvícím příslušníkům na východní Ukrajině. Rusko mělo na základě videa obvinit Ukrajinu z genocidy rusky mluvícího obyvatelstva, uvedly zdroje deníku. Pohoršení nad videem pak mělo být důvodem k odůvodnění útoku nebo k výzvě separatistů na východě Ukrajiny k ruské intervenci.

Americké tajné služby nicméně nezveřejnily žádné přímé důkazy o ruském plánu. Ani neupřesnily, jak se o něm dozvěděly, zdůrazňuje The New York Times. Důvodem má být to, že v případě bližších detailů by došlo k odhalení jejich zdrojů a metod.

Video mělo být značně propracované včetně fingovaného použití mrtvých těl, záběrů rozstřílených budov nebo falešné ukrajinské vojenské techniky, dronů a také rusky mluvících herců, kteří měli představovat truchlící pozůstalé.

„Nevíme s konečnou platností, zda je toto cesta, kterou se (Rusové) vydají, ale víme, že je to zvažovaná možnost,“ cituje stanice MSNBC zástupce poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jonathana Finera.

Podle mluvčího Pentagonu pak Spojené státy věří, že plán měl přímou podporu Kremlu. „Naše zkušenost je taková, že jen velmi málo operací tohoto druhu není schváleno na nejvyšších úrovních ruské vlády,“ cituje deník The Guardian Johna Kirbyho.

Podle tajných služeb pak byla do operace zapojena také ruská vojenská rozvědka GRU.

„Produkce tohoto propagandistického videa je jednou z mnoha možností, které ruská vláda vyvíjí jako falešnou záminku k zahájení a odůvodnění vojenské agrese proti Ukrajině,“ uvedl na čtvrteční tiskové konferenci mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price.

Americká tvrzení pak podpořilo také Spojené království, které provedlo vlastní analýzu zpravodajských informací. Podle deníku The Guardian jsou i britští zpravodajci přesvědčeni, že se Rusko snaží vytvořit záminku, aby z eskalace konfliktu obvinilo Ukrajinu.

Britská ministryně zahraničí Liz Trussová pak uvedla, že zveřejněné informace jsou „jasným a šokujícím důkazem nevyprovokované ruské agrese a tajné činnosti s cílem destabilizovat Ukrajinu“. „Velká Británie a naši spojenci budou i nadále odhalovat ruské lsti a propagandu a označovat je za to, co jsou,“ cituje ministryni The Guardian.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nicméně americká obvinění odmítl. „Toto není první zpráva tohoto druhu,“ citovaly Peskova ruské zpravodajské agentury. „Podobné věci se tvrdily již dříve. Ale nikdy z nich nic nebylo,“ dodal mluvčí prezidenta Vladimira Putina.

Aktuálně nicméně není jasné, jestli ruští představitelé operaci schválili. Plánování celé akce však bylo podle amerických zpravodajských služeb daleko a o operaci se mělo vážně uvažovat. Součástí příprav mělo být například vybírání vojenského vybavení a techniky, které by vypadaly, že patří ukrajinské armádě nebo jsou dodané některým ze členských států Severoatlantické aliance.

Video tak mělo zobrazovat například turecké bezpilotní letouny Bayraktar TB2, jež používá ukrajinská armáda. Právě tento letoun měla ukrajinská armáda použít v říjnu k útoku na vojenskou techniku separatistů na východě Ukrajiny poté, co dělostřelecký útok zabil jednoho z ukrajinských vojáků, informují The New York Times.

Americké tajné služby měly o připravované dezinformační kampani členy Kongresu informovat ve čtvrtek. Podrobnosti pak měly sdílet také se spojenci. Podle demokratického senátora a předsedy senátního zpravodajského výboru Marka Warnera je tato informace varováním pro Ukrajinu a šancí pro svět vytvořit si „přesnější úsudek o ruských akcích“.

Zveřejněné informace přicházejí v době, kdy se v Dumě, dolní komoře ruského parlamentu, začíná mluvit o legislativě, která by uznala separatisty kontrolovanou oblast východní Ukrajiny jako nezávislé území, stejně jako Moskva například uznala Ruskem okupované oblasti Gruzie.

Pokud by ruský parlament uznal oblast Donbasu jako nezávislý stát, Moskvou jmenovaný představitel tohoto území by pak případně mohl pořádat o pomoc právě Ruskou federaci. Ruský prezident Putin mnohokrát argumentoval, že v takovém případě by byl zásah v souladu s mezinárodním právem, píší The New York Times.

Návrh nedávno znovu „oživili“ členové ruské komunistické strany, druhé největší frakce v ruské Dumě. Poslanci, kteří zákon prosazují, tvrdí, že Ukrajina plánuje ofenzivu, jejímž cílem je znovu ovládnutí oblastí na východě země. Minulý týden jeden z Moskvou podporovaných separatistických vůdců Doněcké lidové republiky Denis Pušilin například uvedl, že Kyjev plánuje na tuto oblast provést chemický útok.

K posledním zveřejněným informacím se ale dá očekávat skeptický postoj Kyjeva. Minulý víkend agentura Reuters a americká stanice CNN citovaly vysoké americké představitele, kteří tvrdili, že Rusko přesunulo zásoby krevních transfuzí blízko hranic s Ukrajinou, což mělo být náznakem připravované invaze.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová ale tvrzení o zásobách krve odmítla a označila to za provokaci sloužící k „šíření paniky a strachu v naší společnosti“.

Ve čtvrtek Maliarová pro deník The Guardian řekla, že toto tvrzení prověřovala u ukrajinských zpravodajských služeb, které mají své vlastní zdroje. „Prostě to nebyla pravda. Nenašli jsme žádné informace, které by to podpořily, nezaznamenali jsme, že by byly zásoby krve přesunuty na frontu, nebo dokonce do civilních nemocnic blízko fronty,“ řekla deníku.

„Je opravdu důležité podívat se na zdroje. Tyto zdroje byly anonymní a nemyslím si, že je správné používat anonymní zdroje, které nelze ověřit,“ dodala náměstkyně ministra. Stejně tak informaci vyvrátila krátce po jejím zveřejnění na svém facebookovém profilu.

Bílý dům však uvedl, že Ukrajina tuto hrozbu bagatelizuje způsobem, který by mohl vést k tomu, že země nebude připravena na potenciální ruský útok. „Chápeme obtížnou pozici ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a tlak, pod kterým je,“ cituje sobotní prohlášení jednoho z představitelů Bílého domu stanice CNN.

CNN také v pátek uvedla, že mezi Zelenským a představiteli Bidenovy administrativy narůstá napětí, a to kvůli neshodě ohledně toho, jak interpretovat a veřejně komunikovat zjištění amerických zpravodajských služeb, která říkají, že Rusko by mohlo připravovat rozsáhlý útok na Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Doporučované