Hlavní obsah

Video z Ukrajiny: Žáky ve školách učí o bombách a minách, nacvičují evakuaci

Svět bez obalu: Ukrajinští žáci se ve škole učí o bombách a minách.Video: RFE/RL

 

Reklama

Nebezpečí ruského útoku je stále vysoké. Některé ukrajinské školy proto zařadily zvláštní hodiny branné výchovy. Během nich se žáci učí například to, jak se správně evakuovat během bombového útoku.

Článek

„Nezavíráme oči před tím, co se děje kolem nás,“ vysvětluje hodiny branné výchovy ředitelka jedné z ukrajinských škol Olena Lifinseová. „Není naším cílem zasévat do dětských srdcí paniku a strach. To je to nejhorší, co by se mohlo stát.“

V úvodním videu se můžete podívat na část školení, které děti dostaly. A také na nácvik evakuace.

S evakuací ovšem už mají na mnoha tamních školách zkušenosti bez ohledu na dění na ukrajinsko-ruské hranici. Často totiž dostávají anonymní výhružky, že je v budově umístěna výbušnina. V loňském roce k tomu došlo více než tisíckrát a v prvních týdnech letošního ledna už 300krát. Podle ukrajinské rozvědky se jedná o součást probíhající hybridní války ze strany Ruska.

„Připravujeme se na bombový útok. Učíme se, jak správně opustit školu a co dělat v podobných situacích. Trochu se bojíme, ale prošli jsme školením a víme, co máme dělat. Takže to není tak strašné,“ svěřila se reportérům RFE/RL jedna ze školaček.

Mladší žáci se během výuky mohli seznámit také se psem pyrotechnického týmu. „Poté, co se psovod vzdálí do bezpečné vzdálenosti, začnou pyrotechnici pracovat,“ vysvětloval dětem voják. Už jen to, že učitelé musí probírat ve školních hodinách s dětmi takováto témata, jim samotným připadá strašné.

Více v úvodním videu. Další reportáže z produkce RFE/RL najdete zde.

Reklama

Doporučované