Hlavní obsah

Video: Vily, heliporty, vodopád. Novináři ukázali „Putinovu daču“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Sestřih z reportáže investigativního portálu Dosje o rezidenci, která patří ruskému prezidentovi.Video: Ходорковский LIVE, Youtube.com

 

Reklama

Se zjištěním přišel investigativní portál Dosje. Vodopád byl původně součástí národního parku, nyní ho obklopuje plot s ostnatým drátem.

Článek

Moderní domy, ale i přilehlý areál s vodopádem nedaleko finských hranic. To vše podle investigativního portálu Dosje patří ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Portál závěry svého vyšetřování zveřejnil na youtubovém kanálu. Video nazvané „Putinova tajná dača v Karélii“ je doplněno záběry z místa, fotografiemi a ilustracemi.

O tom, že by měl mít Putin sídlo v Karélii, informovala už v roce 2016 televize Dožď. Rezidenci podle nových zjištění tvoří tři domy pojmenované Chýše rybáře, Sýpka a Zahradní dům. Chýši a sýpku ale podle videa příliš nepřipomínají, jde spíše o vily. Jejich vzhled je na Putina nezvykle moderní, podotkli novináři.

V areálu nechybí dva heliporty, mola pro jachty, pstruhová farma či hospodářství, kde se chovají krávy, shrnuje ČTK.

Pravidelně tam byly spatřeny jachty „Algoda“ a „Nega“ (zřejmě pojmenované po jezerech Ladoga a Onega), píše nezávislý portál Meduza.

Poblíž jednoho z domů novináři prozkoumali násep, který se podle nich objevil po začátku invaze na Ukrajinu. Podle investigativců na něm byl instalován systém země-vzduch Pantsir-S na ochranu prezidenta Putina, uvádí server Current Time.

Součástí areálu je i čtyřmetrový vodopád Marjalachti, který byl původně součástí národního parku v oblasti Ladožského jezera, tvrdí ruský investigativní portál. Přístup k němu je nyní zapovězen, místo je pod dohledem a přírodní úkaz obklopuje plot s ostnatým drátem.

Naproti vodopádu vyrostl také altánek. Jak uvedli novináři projektu Dosje, slouží jako vyhlídkové místo jedinému člověku, který si „může dovolit ukrást vodopád“: Putinovi.

V rezidenci ruský prezident podle novinářů pobývá minimálně jednou ročně a pobyt spojuje s návštěvou kláštera na ostrově Valaam. Asi čtyři kilometry od areálu se nachází další rezidence, jejímž vlastníkem je podle zjištění projektu Dosje ruský oligarcha Roman Abramovič.

Reklama

Doporučované