Hlavní obsah

Video: Yabba Dabba Doo. Japonský premiér rozesmál Kongres

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Japonský premiér během proslovu také zavtipkoval a připomněl i své osobní vazby na USA.Video: twitter/mrjeffu

 

Reklama

Zákonodárcům zdůraznil, že Japonsko je důležitým spojencem USA. Připomněl, že americká vůdčí role na mezinárodním poli je „nepostradatelná“, a varoval před ukončením podpory Ukrajiny.

Článek

Japonský premiér Fumio Kišida promluvil před oběma komorami amerického Kongresu. Už během příchodu do sálu se mu dostalo potlesku, opakovaně ho pak sklidil během své řeči, píše AP.

Mimo jiné totiž zavtipkoval a připomněl své osobní vazby na USA, když zákonodárcům vyprávěl, jak strávil první tři roky základní školy v New Yorku, kde jeho otec pracoval jako obchodní úředník.

Politici tleskali a smáli se, když si vzpomněl na americké kratochvíle, jako byla návštěva baseballových zápasů a sledování seriálu o pravěké rodině Flintstoneových. „Pořád mi ten seriál chybí,“ svěřil se Kišida. „I když jsem nikdy nedokázal přeložit ‚Yabba Dabba Doo‘.“

Svého projevu nicméně využil především k vyzdvižení role Spojených států na mezinárodní scéně v době sílících obav spojených s kroky Ruska a Číny. Mimo jiné varoval před ukončením americké podpory Ukrajiny a nastínil paralelu mezi válkou na východě Evropy a vývojem v jihovýchodní Asii (více zde).

„Jak se tu dnes scházíme, registruji mezi některými Američany skryté pochybnosti o tom, jaká by měla být vaše role ve světě,“ řekl Kišida. Varoval přitom, že svět čelí zlomovému bodu, kdy „svoboda a demokracie jsou ohroženy po celé planetě“.

Analýza

Posun Japonska od pasivního hráče na poli bezpečnosti k aktivní vojenské mocnosti je zjevný. Posuny podle některých komentátorů začaly už před desítkami let a velmi se o ně snažil i premiér Abe, vládnoucí od roku 2012.

Podle Kišidy jsou Spojené státy na mezinárodním poli „nepostradatelné“. Zákonodárcům se snažil připomenout vedoucí roli, kterou USA zastávají od druhé světové války. „Když to bylo nutné, přinesly ušlechtilé oběti, aby splnily svůj závazek k lepšímu světu,“ řekl.

Poté, co svrhly dvě jaderné zbraně na Japonsko, aby ukončily válku, pomohly Japonsko znovu vybudovat a z úhlavních nepřátel se stali blízcí spojenci, zmiňuje AP.

Kišida vystoupil i před mnohými zákonodárci Republikánské strany, kteří po vzoru exprezidenta a opětovného republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa prosazují menší zapojení USA do zahraničních otázek.

Ve Sněmovně reprezentantů aktuálně republikánské vedení blokuje návrh vyčlenit dalších asi 60 miliard dolarů (kolem 1,4 bilionu korun) na pomoc Ukrajině, jakož i miliardy na podporu amerických partnerů v jihovýchodní Asii.

Reklama

Doporučované