Hlavní obsah

Video: Záblesky naděje uprostřed apokalypsy, děti vyproštěné z trosek

Bez komentáře: Záchrana dívky Umay a její rodiny ze sutin domu v provincii Hatay. Video: twitter/ekrem_imamoglu

 

Reklama

Záchranáři z Istanbulu zveřejnili videa z provincie Hatay, kde se ze všech sil snažili dostat k přeživším, kteří uvázli pod troskami budov zničených po pondělním zemětřesení v Turecku a Sýrii.

Článek

Jak je vidět v úvodním videu, jednou ze zachráněných je i malá dívka Umay, která uvázla s rodiči ve zřícené budově. Když se podařilo ze sutin dívku dostat, rozléhal se po okolí jásot.

Pokusy dostat se k přeživším komplikují mrazivé teploty a další následné otřesy, které postižené oblasti zasáhly. Kvůli nim je velmi nebezpečné nestabilní sutiny prohledávat. Přesto se podařilo hasičům z Istanbulu zachránit ze sutin domu i kojence, kterému se jako zázrakem nic nestalo.

Záchrana kojence ze sutin domu. Video: twitter/ibbitfaiye

Během dne se jim pak podařilo vyprostit i osmiletého chlapce.

Osmiletý chlapec vysvobozený ze zříceného domu. Video: twitter/ibbitfaiye

V troskách budovy v syrském městě Džindiras pak záchranáři objevili novorozenou holčičku. Na svět přišla přímo pod troskami a se svou mrtvou matkou byla stále spojena pupeční šňůrou. „Přeřízli jsme ji a můj bratranec odvezl dítě do nemocnice,“ dodal blízký příbuzný rodiny Chalíl Savádí. Čerstvě narozené miminko je jediným přeživším členem rodiny, jejíž ostatní členové zahynuli při zřícení čtyřpatrového domu, shrnuje ČTK.

Na videu, které koluje po sociálních sítích, je vidět, jak muž drží uprostřed trosek nahé miminko pokryté prachem. Další muž po něm hodí deku, aby dítě přikryl.

Dítě bylo převezeno do nemocnice v nedalekém městě Afrín, kde bylo umístěno do inkubátoru a napojeno na kapačku. Dítě má pohmožděniny, ale je podle lékaře Hánína Márúfa ve stabilizovaném stavu.

Reklama

Doporučované