Hlavní obsah

„Byl jsem na dně lidské hromady“. Přeživší popisují vlakovou tragédii v Indii

Foto: Profimedia.cz

Záběry z nehody vlaku v indickém státě Odiša.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Při nejhorší železniční nehodě v Indii v tomto století zemřelo v pátek nejméně 288 lidí a 900 utrpělo zranění. Záchranné práce byly ukončeny, pokračuje odklízení trosek, aby mohla být obnovena železniční doprava.

Článek

Při srážce několika vlaků v indickém státě Odiša zahynulo nejméně 288 lidí a 900 jich bylo zraněno. Jedná se o nejhorší vlakové neštěstí v Indii v tomto století. Podle úřadů se očekává, že počet mrtvých ještě vzroste, informovala agentura Reuters.

K tragédii došlo v pátek kolem 19 hodin místního času (15:30 SELČ), podle dosavadních informací u železniční stanice ve vesnici Bahanaga vykolejil osobní expres. Několik jeho vagonů se dostalo až na vedlejší kolej, kde do nich narazil jiný expresní vlak.

Prohlédněte si fotografie z nehody:

+1

Co přesně se odehrálo, ale zatím není jasné. Informace od indických úřadů se podle agentury Reuters liší. Ty prvotní uváděly, že jeden z expresů nejprve narazil do nákladního vlaku, který zde stál. Podle policie a drážních vyšetřovatelů byla příčinou zřejmě lidská chyba a špatně postavená signalizační zařízení, napsal list Times of India.

Pátrací a záchranné operace na místě železničního neštěstí v Indii skončily. Na místě podle agentury Reuters pokračuje odklízení trosek, aby mohla být obnovena železniční doprava.

Indický premiér Naréndra Módí uvedl, že je událostí zdrcen a že v myšlenkách je s pozůstalými rodinami. „Na místě neštěstí probíhají záchranné operace a postiženým je poskytována veškerá možná pomoc,“ napsal na twitteru. V sobotu podle indické agentury ANI místo tragédie navštíví, pojede i za zraněnými v nemocnici.

Módí svolal na sobotu i mimořádné vládní jednání. Ministr vnitra Amit Shah mezitím označil incident za „hluboce trýznivý“.

Viděl jsem kolem sebe krev a umírající lidi, popisuje přeživší

Záběry z místa ukazují záchranáře, jak v poškozených vagonech hledají přeživší, zatímco cestující volají o pomoc nebo pláčou vedle trosek. Jeden z přeživších popsal pro ANI, že na něj po nárazu spadlo deset až 15 lidí, a ocitl se tak na dně „lidské hromady“.

„Zranil jsem se na ruce a také vzadu na krku. Když jsem vylezl z vagonu, viděl jsem, že někdo přišel o ruku, někdo o nohu, zatímco někdo měl zdeformovaný obličej,“ popsal muž.

„Byl tam chaos a lidé pobíhali všemi směry. Byl jsem blízko kolejí a rozhodl jsem se běžet na místo. Začali jsme vytahovat některé z uvězněných cestujících. Podařilo se nám vyprostit některé přeživší a také několik těl,“ vzpomíná pro BBC Girija Shankar Rath.

„Seděl jsem v kupé, když jsme ucítili mírný otřes a vlak vykolejil. Ozval se dunivý zvuk a vlak se převrátil. Zůstal jsem uvězněný. Po půl hodině mě zachránili místní,“ popsal Mukesh Pandit. Mnoho lidí, se kterými cestoval ve vagonu, ale zůstává nezvěstných, nebo jsou po smrti.

„Byl jsem na místě a viděl kolem sebe krev, zlámané končetiny a umírající lidi,“ řekl Reuters telefonicky jeden ze svědků tragédie.

Na místo se sjeli příbuzní těch, kteří byli ve vlaku, a začali horečně prohledávat těla ve snaze najít své blízké. Mezi nimi byl i 53letý Rabindra Shau, který hledal svého syna Govindu, jenž nastoupil do Coromandel Expressu v Shalimaru. „Prosím, pomozte mi najít mého syna. Pomozte mi alespoň s jeho mrtvým tělem,“ křičel podle deníku The Guardian.

Každoročně v Indii dojde ke stovkám vlakových nehod

Podle indických železnic jejich síť denně poskytuje přepravu více než 13 milionům lidí. Státní monopol má však kvůli stárnoucí infrastruktuře neuspokojivé výsledky v oblasti bezpečnosti.

Navzdory snahám vlády o zvýšení bezpečnosti na železnici dochází na indických železnicích, které jsou největší železniční sítí pod jednou správou na světě, každoročně k několika stovkám nehod, uvedla agentura AP. Příčinou železničních nehod bývá obvykle lidská chyba a také zastaralý signalizační systém.

Odiša vyhlásila na znamení úcty k obětem sobotu dnem státního smutku. Soustrast rodinám obětí pátečního neštěstí vyjádřila už řada politiků, mimo jiné z Austrálie, Srí Lanky či Tchaj-wanu. Na twitteru vyjádřil soustrast i český ministr zahraničí Jan Lipavský či kanadský premiér Justin Trudeau, shrnula agentura ČTK.

K nejsmrtelnějšímu železničnímu neštěstí v Indii došlo v roce 1981, kdy se vlak zřítil z mostu do řeky ve státě Bihár a zabil přibližně 800 lidí, napsala BBC. Včerejší neštěstí každopádně bylo zatím nejhorší ve 21. století.

Reklama

Doporučované