Hlavní obsah

„Vlastenec.“ Nový klíčový poradce Zelenského sbíral zkušenosti v ruské FSB

Foto: Viacheslav Ratynskyi / Anadolu, Profimedia.cz

Oleksandr Lytvynenko nově řídí bezpečnostní radu, která radí ukrajinskému prezidentovi v klíčových otázkách.

Reklama

Jmenování Oleksandra Lytvynenka do čela Rady národní bezpečnosti a obrany překvapilo i ukrajinská média. I přes dlouhé zkušenosti ve vedoucích státních pozicích se většinou držel stranou.

Článek

Celý článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tento týden pokračoval ve výměnách v nejvyšších bezpečnostních patrech, nebo – jak sám říká – v „resetu systému státní správy“ (psali jsme zde).

V čele Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) tak čerstvě stojí Oleksandr Lytvynenko, dosavadní šéf rozvědky SZR. Nahradil Oleksije Danilova, jehož jméno se objevovalo i v západních médiích, protože často otevřeně komentoval vývoj ruské války na Ukrajině.

Rada sdružuje ministry a přední představitele ukrajinského státu, kteří mají na starost bezpečnost, policii a armádu. Její oficiální hlavou je prezident, ale každodenní chod má na starosti tajemník.

Lytvynenkovo jméno bylo zjevně překvapením i pro ukrajinská média, která o něm v prvních chvílích po zveřejnění zprávy o výměně nepřinesla příliš detailů. Až později zveřejnil například server Kyiv Post podrobnější profil Lytvynenka s detaily o jeho kariéře a citacemi jeho někdejších spolupracovníků.

Zdroje deníku jsou přesvědčeny, že dvaapadesátiletý Lytvynenko je na funkci dobře připravený. Vzdělání získal na Kyjevské národní univerzitě a také v Kanadě, Německu a Velké Británii.

Zprávy z bojiště

Každá strana používá jiné zbraně a volí jiné cíle. Jak Kyjev, tak Kreml ale v posledních dnech a týdnech zvýšily intenzitu strategických úderů do protivníkova týlu.

Pozornost vyvolal fakt, že v letech 1989 až 1994 studoval na akademii ruské FSB, nástupnické organizaci sovětské KGB. Jak píše Kyiv Post, diskutovalo se o tom zejména na sociálních sítích, nikoli mezi ukrajinskými opozičními politiky.

„Když pracoval jako zástupce tajemníka Rady v časech (bývalého ukrajinského prezidenta Petra) Porošenka, mysleli jsme si, že je to nejvyšší pozice, kam to může dotáhnout, nic víc, protože studoval na akademii FSB,“ sdělil serveru jeden z jeho zdrojů.

Všichni oslovení se ale shodují, že Lytvynenko během 10 až 15 let v různých vedoucích pozicích prokázal profesionalitu, zkušenosti i vlastenectví. Celou dobu se ale spíše vyhýbal veřejným vystoupením.

„Kritika jeho zkušenosti s FSB vypadá tak legračně a hloupě,“ poznamenal pro Kyiv Post profesor Kyjevské vysoké školy ekonomické Dmytro Jarovyj. „Pracoval pro čtyři prezidenty a prošel tolika kontrolami různých zpravodajských služeb, že je směšné (zpochybňovat jeho vlastenectví). Od nikoho, kdo s ním pracoval, jsem nikdy neslyšel nic než úctu k jeho profesionalitě.“

Na počátku tisíciletí Lytvynenko kromě RNBO působil i v tajné službě SBU a přednášel o mezinárodních vztazích na Kyjevské národní univerzitě. Později byl poradcem prezidentské kanceláře, a to v době vlády proruského prezidenta Viktora Janukovyče, jehož pak svrhla revoluce na Majdanu.

Proměna Zelenského

Největší změnou prošel ukrajinský prezident hned v prvních dnech ruské ofenzivy, hodnotí analytik Michal Lebduška. Jakým výzvám dnes Volodymyr Zelenskyj čelí? A jak ho po dvou letech válčení vnímají sami Ukrajinci?

Po Janukovyčově pádu se stal místopředsedou RNBO. Když do úřadu prezidenta v roce 2019 nastoupil Zelenskyj, řídil Lytvynenko Národní institut pro strategická studia, což je výzkumný ústav podřízený ukrajinské hlavě státu. O dva roky později se stal šéfem rozvědky.

„Je to brilantní analytik. U každého problému jde tak do hloubky, jak je to jen možné,“ upozornil bývalý tajemník ukrajinského ministerstva informací Artem Bidenko. I někdejší náměstek stejného rezortu Dmytro Zolotuchin pro Kyiv Post vyzdvihl jeho analytické a rozhodovací schopnosti.

„Všichni vysoce postavení představitelé z různých úřadů a ministerstev ho respektují jako člověka s širokým rozhledem,“ řekl. Podle něj je Lytvynenko v současnosti nejvhodnější osobou pro post tajemníka Rady, který připravuje návrhy důležitých bezpečnostních rozhodnutí.

Zdroje serveru přiznávají, že i pro lidi ve vedení státu bylo Lytvynenkovo jmenování překvapením. Prezidentovi ale podle nich pravděpodobně vadilo, že Danilov se příliš často vyjadřoval veřejně. „Lytvynenko bude muset víc pracovat (v úřadu),“ řekl jeden ze zdrojů serveru Kyiv Post.

Reklama

Doporučované