Hlavní obsah

Šance 1 : 1 000 000. Přesto se to stalo a dvě děti jsou na světě

Foto: Profimedia.cz

Šance, že se to podaří, je podle lékařů jedna k milionu. Ale stalo se.

Reklama

32letá Kelsey Hatcherová přivedla tento týden na svět dvě dcery. První, v alabamské nemocnici v úterý, druhou díky vzácné dvojité děloze, ve středu.

Článek

Američanka Kelsey Hatcherová porodila dvě děti v rozdílných dnech. Stalo se tak proto, že se potýká s vzácnou anomálií. Má dvě dělohy, přibližuje její příběh britská BBC.

Skutečnost, že má Hatcherové dvojitou dělohu, zjistila v 17 letech. Podle alabamské nemocnice UAB, kde žena rodila, jde o vzácnou vrozenou anomálii, která postihuje 0,3 procenta žen. Šance, že tyto ženy mohou otěhotnět v obou dělohách, je ještě menší – jedna ku milionu, uvádí dále UAB.

V případě Hatcherové k tomu nicméně došlo. „Zalapala jsem po dechu… Nemohli jsme tomu uvěřit,“ přibližuje žena svou reakci. BBC popisuje, že do té doby prodělala Američanka tři těhotenství a tentokrát se domnívala, že je plod jen v jedné děloze.

Nemocnice UAB popsala její těhotenství jako rutinní. Profesor Richard Davis, který byl u porodu, zdůraznil, že každé dítě mělo „extra prostor pro růst a vývoj“, protože mělo k dispozici vlastní dělohu, na rozdíl od typického těhotenství dvojčat.

Američance byl vyvolán porod v 39. týdnu a  vyžadoval dvojnásobné sledování a zaznamenávání v nemocnici a dvojnásobný počet personálu.

První dítě porodila Hatcherová přirozeně. Druhé přišlo na svět císařským řezem asi o deset hodin později.

Podle profesora Davise mohou být dívky označené za bratrská dvojčata, protože se obě děti vyvinuly ze samostatného vajíčka oplodněného samostatnou spermií.

Reklama

Související témata:

Doporučované