Hlavní obsah

UNICEF varoval, že 10 tisíc malých dětí v Gaze hrozí podvýživa

Foto: Anas-Mohammed, Shutterstock.com

Nákladní vůz přijíždí z Izraele do Gazy.

Reklama

aktualizováno •

Gaza je od říjnového útoku palestinských teroristů z Hamásu na Izrael, při němž zemřelo na 1200 lidí, terčem masivních izraelských útoků a vojenských operací.

Článek

Dětský fond OSN (UNICEF) varoval, že nejméně 10 tisíc dětí ve věku do pěti let v Pásmu Gazy v příštích týdnech hrozí podvýživa, která by je mohla ohrozit na životě. Uvedl to server BBC News, podle něhož UNICEF situaci v úzkém pobřežním pásu, kde žije na 2,3 milionu Palestinců, považuje za katastrofální.

„Tyto katastrofální podmínky, které způsobili výhradně lidé… a kterým se dalo předejít, znamenají, že děti a rodiny v Pásmu Gazy nyní čelí násilí ze vzduchu a strádání na zemi, přičemž to nejhorší může teprve přijít,“ uvedl UNICEF. Děti, kterým hrozí nejhorší forma podvýživy, podle něj potřebují zvláštní výživu.

Dětský fond OSN také vyjádřil obavu o výživu více než 155 tisíc těhotných a kojících matek.

Gaza je od říjnového útoku palestinských teroristů z Hamásu na Izrael, při němž zemřelo na 1200 lidí, terčem masivních izraelských útoků a vojenských operací, které si vyžádaly přes 20 tisíc mrtvých. Velká většina obyvatel Gazy kvůli válce musela opustit své domovy.

Rada bezpečnosti OSN v pátek přijala rezoluci, která umožní, aby se k civilistům v Pásmu Gazy mohlo dostat více pomoci, a ukončila tak téměř týden trvající diplomatické tahanice, jejichž cílem bylo zabránit USA, aby toto opatření zablokovaly, uvádí americký deník The New York Times.

Součástí usnesení nicméně není apel k ustavení příměří, ale výzva k zahájení humanitárních přestávek a vytvoření koridorů přes Pásmo Gazy na dostatek dnů, aby byl umožněn dostatečný přísun humanitární pomoci.

Reklama

Doporučované