Hlavní obsah

Voda z Kachovské přehrady unáší miny. Některé už vybuchují

Foto: Getmilitaryphotos, Shutterstock.com

Výbuch pozemní miny. Ilustrační snímek.

Reklama

Voda z Kachovské přehrady může nést i vážné nebezpečí. Úřady varují před výskytem min v zaplaveném území. Expert Matúš Halás ale částečně uklidňuje: bezpečnostní situaci na Ukrajině to zásadně nezmění, říká pro Seznam Zprávy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Protržení hráze Kachovské přehrady může vedle naprosto zjevných potíží přinést i ty méně viditelné. Ukrajinské úřady varují, že Dněpr společně se zeminou vymletou z břehů odnáší také aktivní miny, které se můžou dostat až do zatopených měst, jako je před válkou víc než čtvrtmilionový Cherson.

„V žádném případě se nepřibližujte k výbušným předmětům ani se jich nedotýkejte,“ Ukrajinská státní služba pro mimořádné situace na sociální síti Telegram, když varovala před výbušnou hrozbou, kterou můžou povodně nést.

Miny už vybuchují

Přidalo se i ministerstvo obrany. Podle něj by voda vyplavená v důsledku zničení Kachovské přehrady mohla „přinést ruské miny do zaplavených osad“.

A k nějakým takovým případům zcela jistě už došlo, jak ukazuje celá řada videí sdílených na sociálních sítích, na nichž jsou vidět výbuchy pod vodou. Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na twitteru sdílel fotografii, na níž je vidět až 14 vyplavených min.

Na to, jak veliké nebezpečí mohou odplavené miny představovat, se Seznam Zprávy zeptaly Matúše Haláse, bezpečnostního experta a seniorního výzkumného pracovníka Ústavu mezinárodních vztahů (IIR).

„Je velmi pravděpodobné, že některé z těch min byly vyplaveny řekou nebo je ta voda vyplavila z míst, kde byly položeny jako součást Ruskem vybudovaných obranných linií. Pak budou moci působit další škody. Nemyslím si, že by šlo v rámci povahy toho konfliktu o něco významného,“ řekl Halás pro Seznam Zprávy.

„Myslím si, že to není nic, co by změnilo situaci, která na Ukrajině panuje. Posledních 15 měsíců je to jen o tom, že ve městech vybuchují bytové domy a paneláky. Rakety létají do čtvrtí, kde jsou civilní cíle,“ dodal.

Obavy Ukrajinců spočívají v tom, že namísto jednoho minového pole, které leží na známém místě a kde jsou miny umístěny ve standardní hloubce, budou nyní miny náhodně rozmístěny po celém značně širokém území postiženém záplavami.

Dlouhodobé nebezpečí na větším území

To pro ukrajinskou armádu může znamenat, že zajištění bezpečnosti země si vyžádá podstatně více času, peněz a životů. Halás připomněl, že miny můžou představovat vážný problém i při jejich standardním používání.

„Konflikt skončí a vy máte zaminované území. Příkladů je celá řada, ať už je to Afghánistán, Bosna nebo jakýkoli jiný konflikt. To je jeden z hlavních problémů, že tyto miny tam mohou zůstat de facto po desetiletí a způsobovat škody. Zbavit se jich je nesmírně náročné na lidské a materiální zdroje,“ řekl Halás s tím, že dodnes se například v Německu běžně objevují výbušniny ještě z dob druhé světové války.

Jak voda zaplavila jih Ukrajiny

Rozsah záplav ukazují satelitní snímky společnosti Maxar Technologies, na nichž je vidět řada zatopených měst a vesnic. Z mnoha domů nad hladinu vyčnívají jen střechy.

Lze jen odhadovat, do jaké míry a jak dlouho mohou tyto miny zůstat pod vodou aktivní. Určitý stupeň vodotěsnosti zřejmě mají, prudké deště a základní úroveň namočení obecně minám problémy nedělají. Ale jak dlouho vydrží funkční pod vodou, není možné s jistotou říci. Také se dá předpokládat, že Dněpr odplavil miny různých typů, které k aktivaci například potřebují úplně jiný tlak.

U min zaměřených na pěchotu běžně k výbuchu stačí, aby na ně člověk šlápl. Ve vodě, kde plave mimo jiné taky spousta trosek a suti, na takovou minu může nějaký předmět zatlačit a odpálit ji. Naproti tomu protitankové miny kupříkladu k odpálení obvykle vyžadují několik set kilogramů tlaku, je tedy možné, že by v případě unešení proudem zůstaly netknuté.

„Hodně záleží na tom, jakou minu máte, jestli protipěchotní nebo protitankovou,“ řekl Halás. Některé se podle něj dají odpalovat de facto na dálku, některé mají senzor. „Je strašně moc různých druhů, jak a které miny v řece vybuchují, se takto na dálku nedá říct,“ dodal.

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) také miny ani nemusí samy plavat – voda je prostě spláchne i s okolní půdou a můžou být schované.

Otázkou také zůstává, zda jde o miny ukrajinské či ruské. „Jsou samozřejmě součástí těch opevnění, která Rusové budují na okupovaných územích. Miny ale používají obě strany, právě k omezení pohybu nepřítele. Existují pomalu legendární videa ze začátku celé té ruské ofenzivy, kdy vojáci na příjezdových cestách do Kyjeva posouvají nohama desítky min po vozovce,“ řekl pro Seznam Zprávy Halás.

Připomněl také, že k podobným situacím docházelo i v loňském roce. „Když byly miny rozmístěny v části Černého moře, tak se některé z těch námořních min prostě utrhly. Poté se buď vyplavily na jiném konci Černého moře, nebo zasáhly něco, co zasáhnout neměly,“ zakončil Halás.

Podívejte se na fotogalerii z Chersonské oblasti:

+1

Reklama

Doporučované