Hlavní obsah

Všichni okamžitě pryč z Chersonu, vyzvaly ruské úřady civilisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Civilisté evakuovaní z Chersonu čekají v pátek poblíž železniční stanice v Džankoj na Krymu.

Reklama

Ruské úřady nařídily všem obyvatelům jihoukrajinského města Cherson, aby „okamžitě“ odešli ještě před zjevným ukrajinským postupem.

Článek

Prokremelská administrativa v sobotu odpoledne vyzvala civilisty, aby využili plavby lodí přes řeku Dněpr k přesunu hlouběji do území ovládaného Ruskem. Odůvodnila to „napjatou situací na frontě“ a údajnou hrozbou ostřelování a „teroristických útoků“ ze strany Kyjeva.

Cherson je v ruských rukou od prvních dnů invaze v únoru. Ruská správa už ve středu zahájila „evakuaci“ civilního obyvatelstva pravobřežní části Chersonské oblasti, tedy té blíž k frontě.

O ukrajinském postupu v regionu chybí podrobnější ověřené informace, protože Kyjev na ně vyhlásil embargo. Nedávno se tam ale podařilo Ukrajincům po týdnech bojů frontu částečně prolomit.

Ruskem dosazení představitelé Chersonské oblasti již v uplynulých dnech oznámili, že kvůli pokračující ukrajinské ofenzivě evakuují na levý břeh Dněpru civilní obyvatelstvo. Uvedli, že během týdne chtějí takto přesunout 50.000 až 60.000 lidí.

Podle agentury Reuters už několik dní řeku překračují tisíce civilistů a poslední varování úřady vydaly se zvýšenou naléhavostí. Její reportéři ve městě Olešky, které se nachází na východním břehu Dněpru, viděli připlouvat lidi na říčních člunech naložených také krabicemi, taškami a nechyběla v nich domácí zvířata. Jedna žena nesla v jedné ruce batole, ve druhé psa, popisuje Reuters.

Utéct, nebo večer ruské literatury?

Lidé poté čekali na autobusy, které je odvážejí na poloostrov Krym, jenž Rusko v rozporu s mezinárodním právem anektovalo v roce 2014. „Opravdu jsem nechtěl (odjet), mám stále práci,“ řekl agentuře jeden z obyvatel. „Chtěli jsme zůstat tady v regionu, ale teď nevíme,“ dodal.

Některé okupační úřady však navzdory poslední výzvě k opuštění města zvaly obyvatele, kteří v Chersonu zůstávají, aby se dnes zúčastnili „večera ruské literatury, hudby a umění“ v místním Paláci kultury, podotkl Reuters.

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, měl před válkou přibližně 280.000 obyvatel. Stal se prvním velkým ukrajinským městem, kterého se Rusové zmocnili po letošním únorovém vpádu na Ukrajinu. Následně ruské vojsko získalo kontrolu nad velkou částí Chersonské oblasti, ukrajinským silám se ale od léta podařilo několik okupovaných obcí osvobodit.

Americký Institut pro studium války varoval, že se ruská armáda pokusí zpomalit postup ukrajinských jednotek v Chersonské oblasti tím, že poškodí hráz vodní elektrárny Kachovka. Z akce má následně v plánu obvinit Kyjev, aby tak zakryla ústup z pravého břehu Dněpru.

Reklama

Doporučované