Hlavní obsah

„Dojde k ostřelování,“ tvrdí Rusové a evakuují. Může to být záminka

Ruská televizní stanice RU-RTR ukazuje obyvatele Chersonu, kteří se chystají k přepravě lodí na druhý břeh Dněpru. Video: RU-RTR, AP

 

Reklama

Ve středu ráno Rusové začali s evakuací až 60 tisíc obyvatel Chersonu. Očekávají totiž útok Ukrajinců. Podle Institutu pro studium války může jít o pouhou záminku; snahu dosadit na nezákonně anektované území občany Ruské federace.

Článek

„Vážení obyvatelé! Dojde k ostřelování obytných čtvrtí Ozbrojenými silami Ukrajiny. Autobusy budou vyjíždět od 7:00 z Rechportu na levý břeh.“

Tato SMS zpráva přišla ve středu brzy ráno lidem žijícím v Chersonské oblasti. Evakuace, během které Rusové plánují přesunout na levý břeh Dněpru a do dalších oblastí 50 až 60 tisíc civilistů, tak od rána probíhá pod záminkou „možného ostřelování ukrajinskou armádou“, uvedl pro ruské agentury zástupce vedoucího administrativy nezákonně anektovaného regionu Kirill Stremousov.

„Město Cherson se mění v pevnost,“ poznamenal s tím, že se může brzy dostat pod palbu „stejně jako Doněck“. „V Chersonu je velké množství lidí. Případně se budeme bránit protiútokem. Je pouze nutné, aby civilisté nezasahovali do manévrů armády,“ dodal pro RIA Novosti.

Putin vyhlásil v okupovaných regionech stanné právo:

Ruskem dosazený úřadující šéf regionu Vladimir Saldo pro televizní stanici Live TV dodal, že „kdo chce, bude pokračovat do dalších regionů Ruské federace“.

„Takzvaná evakuace“

Ukrajinská média však o této akci okupačních vojsk hovoří jako o „takzvané evakuaci“. „Útočníci tvrdí, že pohyb civilistů bude trvat zhruba šest dní, chtějí evakuovat deset tisíc lidí denně,“ napsal ukrajinský Fokus.

Saldo trvá na tom, že jde pouze o „dočasné řešení“.

„Na levém břehu jsou připravena místa, kde mohou lidé nějakou dobu zůstat. Všichni věříme, že je to dočasné, jen po dobu plnění vojenských úkolů, které armádu čekají,“ dodal.

Ukrajinská média však připomínají zprávu amerického Institutu pro studium války (ISW), podle které se Rusko pod záminkou „dovolené“ či „evakuace“ snaží zalidnit okupované ukrajinské oblasti občany Ruské federace. Aby se jim to povedlo, „propagují okupanti dovolené v ruských letoviscích“, napsal ISW.

Ruská média například 17. října zveřejnila záběry obyvatel Chersonské oblasti, kteří byli posláni do města Anapa na Krasnodarském území - údajně kvůli odpočinku a zotavení.

„Okupační úřady mohou využít prázdninové programy jako způsob deportace ukrajinských občanů do Ruska,“ poznamenávají vojenští experti.

Přiznání ruského velitele

Nový velitel ruských sil na Ukrajině Sergej Surovikin v úterý přiznal, že situace na Ukrajině je „napjatá“, zejména v okolí okupovaného města Cherson, ale i na severu u Charkova, píše agentura Reuters. Prohlásil také, že ruská armáda nebude postupovat za každou cenu, důležité je minimalizovat ztráty.

Generální štáb Ukrajiny zase informoval, že čečenské jednotky ruských ozbrojených sil násilně vystěhovávají ukrajinské občany z jejich domovů v zabraném Rubižně v Luhanské oblasti. 

Vypadá to také na pokus o vylidnění okupovaných regionů a jejich osídlení ruskými vojenskými silami, uvádí ISW. Zároveň zdůrazňuje, že zatím není zcela jasné, jak ruské úřady hodlají s Ukrajinci vystěhovanými z domovů naložit. Institut předpokládá, že Ruská federace má rozsáhlý plán na zabíjení ukrajinských civilistů.

Ruští úředníci v Chersonu však tvrdí, že jim jde pouze o ochranu co nejvíce civilistů před ostřelováním a dalším nebezpečím ze strany Ukrajiny. „To je cílem celé operace - zachránit lidi, umožnit armádě jednat rozhodně, aby neměla za zády civilisty,“ dodal úřadující guvernér.

Podle Illji Ponomarenka, ukrajinského reportéra Kyiv Independent, mohou přitom civilisté Rusům posloužit jako lidské štíty. „Je velmi pravděpodobné, že pokud/až se ruská armáda stáhne z Chersonu, použije civilisty jako lidské štíty, až se bude sama násilně ‚evakuovat‘ přes Dněpr,“ napsal na svém twitteru.

Ruský šéf regionu Saldo rovněž prohlásil, že se na sedm dní uzavírá vstup do Chersonské oblasti pro civilisty. Na levý břeh Dněpru se podle něj začaly přesouvat rovněž všechny úřady z Chersonu, které dosadilo Rusko.

V říčním přístavu Cherson čekají lodě s lidmi, kteří jsou připraveni vyrazit na levý břeh. Ve městě prý není cítit žádné napětí, dodal Saldo. Evakuace z pravého břehu na levý je však prý nutná i kvůli hrozbě záplav, které by mohly nastat, pokud by ukrajinská armáda zasáhla hráz přehrady Kachovské vodní elektrárny. 

Poznamenal také, že Ukrajina hromadí obrovské síly ve směru Nikolajev a Kryvyj Rih. Ukrajinská armáda, která je „tlačena Západem“, brzy zahájí útok na pravý břeh Chersonu, řekl.

Cherson, ležící u ústí Dněpru do Černého moře, měl před válkou přibližně 280 tisíc obyvatel.

Stal se prvním velkým ukrajinským městem, kterého se Rusové zmocnili po letošním únorovém vpádu na Ukrajinu. Následně ruské vojsko získalo kontrolu nad velkou částí Chersonské oblasti, ukrajinským silám se ale od léta podařilo několik okupovaných obcí osvobodit. Podle agentury Reuters postoupily v uplynulých několika týdnech o 20 až 30 kilometrů.

Chersonská oblast patří mezi čtyři ukrajinské regiony, které Vladimir Putin nedávno označil za ruské území. Pokus o anexi však prakticky celý svět odsoudil a území dál považuje za ukrajinské.

Reklama

Doporučované