Hlavní obsah

Výbuch podmořské sopky způsobil ropnou katastrofu v Peru

Foto: Profimedia.cz

Do moře u peruánské metropole vyteklo z tankeru 6 tisíc barelů ropy.

Reklama

Výbuch sopky nedaleko souostroví Tonga těžce dopadl i na vzdálené Peru. Exploze, která vyvolala velké vlny, způsobila poškození tankeru na peruánském pobřeží a následný únik ropy. Země se tak potýká s ekologickou katastrofou.

Článek

Peruánská vláda v sobotu vyhlásila 90denní „stav ekologické nouze“ v pobřežní oblasti, kterou před týdnem poškodila uniklá ropa z cisterny lodi u peruánské metropole. Loď totiž nevydržela nápor vysokých vln, které způsobil výbuch sopky na soustroví Tonga. Výjimečný stav má tamním úřadům umožnit se „udržitelným způsobem“ vypořádat s katastrofickým znečištění.

Do moře vytekla ropa, kterou vykládali z tankeru Mare Doricum plujícího pod italskou vlajkou do rafinerie La Pampilla u Limy. Na palubě bylo celkově uloženo 965 tisíc barelů ropy, informuje německý server Deutsche Welle. Do moře jí uniklo 6 tisíc barelů. Znečištění se následně rozšířilo na pět desítek kilometrů pobřeží.

+2

Peruánská vláda žádá odškodnění od španělské ropné společnosti Repsol, do jejíž rafinerie se ropa vykládala. Regulační úřad Osinergmin v ní navíc dočasně zastavil provoz. Vláda i ekologové viní firmu z pozdní a nedostatečné reakce. Společnost Repsol tvrdí, že od místních úřadů nebyla před vlnou tsunami varována a zodpovědnost odmítá.

„Tuto ekologickou katastrofu jsme nezavinili, nemůžeme říct, kdo je za ni zodpovědný,“ řekla místnímu rozhlasu ve středu Tine Van Den Wallová, mluvčí peruánské pobočky firmy Repsol. Dodala, že vykládka z italské lodi začala minulý pátek a pokračovala v sobotu poté, co firma dostala odpověď, že pro pobřeží není vydáno žádné varování. Firma po neštěstí poslala na čištění postižených pláží dvě stovky lidí.

Úřady v rámci opatření plánují obnovu a vyčištění postižených oblastí. Únik nicméně zničil 21 pláží a zabil desítky ptáků a dalších živočichů. „Těžké kovy z ropy zůstanou v ekosystému mnoho let a ryby a další mořští živočichové z této oblasti tak budou nebezpečné pro spotřebitele,“ okomentovala neštěstí pro britský The Guardian Christel Scheskeová z peruánské společnosti pro ekologické právo.

Reklama

Doporučované