Hlavní obsah

Vyrazte do útoku! vyzval Zelenskyj v emotivním projevu Ukrajince

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

„Musíte vyrazit ven – vyhnat toto zlo z našich měst,“ vyzval prezident Volodymyr Zelenskyj Ukrajince s tím, že nastal čas jít do protiútoku. Řekl to v emotivním videu, jež publikoval na svém kanálu na Telegramu v sobotu v noci.

Článek

„Ukrajinci! Ve všech našich městech, které nepřítel napadl, jděte do útoku. Vyrazte do ulic. Musíme bojovat při každé příležitosti, kterou budeme mít,“ řekl Zelenskyj na Telegramu.

Prezident promluvil k ukrajinskému lidu z Kyjeva. Kromě výzvy k ofenzivě také podle britské veřejnoprávní BBC uvedl, že „Ukrajinci odolávají ruskému úderu“.

„Každý metr naší ukrajinské půdy vybojovaný protestem a ponížením okupantů je krok kupředu – k vítězství,“ prohlásil ukrajinský lídr podle ukrajinského zpravodajského serveru The Kyiv Independent.

Situaci sledujeme i on-line:

Prezident se obrátil i na Spojené státy. Šéfa Bílého domu, s nímž Zelenskyj v noci ze soboty na neděli telefonicky hovořil, žádal o zajištění dalších bojových letounů. Podle BBC o tom v současné době údajně jednají Američané s Poláky – že by Varšava Kyjevu poskytla stíhačky typu MiG.

Polsko zvažuje, zda stíhačky, které má ještě z dob éry Sovětského svazu, neposlat na Ukrajinu. A to – podle některých zdrojů, píše britské médium – s tím, že by mu následně Spojené státy poskytly nové, moderní letouny. Takové by na Ukrajině nebyly moc platné, tamní piloti nejsou zvyklí létat se stroji vyrobenými na Západě.

Podle amerického zpravodajského webu Axios volal Zelenskyj v sobotu znovu i po ustavení bezletové zóny nad Ukrajinou, a to při videohovoru se zákonodárci z horní komory amerického Kongresu. Už v pátek ukrajinský lídr v televizním projevu řekl, že vedení Severoatlantické aliance dalo odmítnutím bezletové zóny „zelenou dalšímu bombardování ukrajinských měst a vesnic“.

Reklama

Doporučované