Hlavní obsah

WHO: Covid už nepředstavuje nebezpečí pro celý svět

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Světová zdravotnická organizace v pátek oznámila, že covid-19 již nepředstavuje celosvětové ohrožení zdraví.

Článek

„Včera se po patnácté sešel Výbor pro mimořádné situace a doporučil mi, abych vyhlásil ukončení stavu ohrožení veřejného zdraví mezinárodního významu. Toto doporučení jsem přijal,“ uvedl ohledně nákazy covid-19 generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Konec stavu ohrožení je známkou pokroku, který svět v této oblasti dosáhl, uvádí agentura Reuters. Infekce covid-19 tu nicméně i nadále zůstane, byť už nebude představovat tak velké ohrožení veřejného zdraví.

Čínský „boj s covidem“

V učebnicích dějepisu pro čínské školáky se poprvé objevila zmínka o boji s covidem-19. Pasáž, ve které autoři líčí, jak se země vypořádala s koronavirovou pandemií, na internetu vyvolala hlasitou diskuzi. Upozornila na to britská stanice BBC.

Celkově se od začátku pandemie covidu-19 (v lednu 2020) potvrdilo přes 765 milionů případů nákazy. Zemřelo téměř 7 milionů lidí, cituje data WHO americká stanice CNN.

Zatímco ve svém maximu, v lednu 2021, umíralo s nákazou covid-19 přes 100 tisíc lidí, v týdnu do 24. dubna 2023 jich bylo „pouze“ 3500.

Reklama

Související témata:

Doporučované