Hlavní obsah

Čína se v nových učebnicích chválí, jak porazila pandemii

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek.

Reklama

Čínská učebnice dějepisu, která obsahuje pasáž o „boji s covidem“, rozvířila debatu na sociálních sítích. Mnozí si stěžují na to, že popis neodpovídá realitě a neobsahuje celou pravdu. Někteří mluví dokonce o „výsměchu“.

Článek

V učebnicích dějepisu pro čínské školáky se poprvé objevila zmínka o boji s covidem-19. Pasáž, ve které autoři líčí, jak se země vypořádala s koronavirovou pandemií, na internetu vyvolala hlasitou diskuzi. Upozornila na to britská stanice BBC.

Na sociální síti Douyin, která je čínskou domácí verzí TikToku, se ve středu objevilo krátké video, které zachycuje stránku učebnice dějepisu popisující čínský „boj s covidem“. Sdílel jej uživatel, který je pravděpodobně učitelem dějepisu. Záběry doprovodil slovy: „Už je to zapsáno v učebnicích dějepisu.“

Krátce nato se na sociální síti rozproudila živá debata. Mnozí si stěžovali na to, že předkládaný popis boje s covidem neodpovídá realitě.

Novináři stanice BBC se dostali ke kopii zmiňované učebnice, kterou vydalo nejznámější čínské nakladatelství učebnic, a popsali, jak krátká pasáž vypadá.

Zmínka o pandemii covidu se podle nich nachází v části, která se zabývá „změnami ve společenském životě“. Vedle odstavce líčícího rostoucí čínské příjmy a změny životního stylu v 70. letech 20. století se nachází zmínka o „boji s covidem“.

O původu pandemie:

Definitivní důkaz potvrzující, že virus SARS-CoV-2 pochází ze zvířat, už nejspíš nikdo nenajde, na začátku roku 2020 to ale mohlo být snadné, řekl v rozhovoru pro SZ virolog Edward Holmes, který pátrá po původu pandemie.

„Naše země vyznávala nadřazenost lidu a života… v maximální míře chránila bezpečnost a zdraví lidí. Dosáhli jsme významných úspěchů v koordinaci prevence a kontroly pandemie,“ píše se v něm.

Krátce poté, co svět zasáhla koronavirová pandemie, přijal Peking takzvanou politiku nulového covidu, kterou charakterizovaly dlouhé lockdowny a časté plošné testování obyvatel.

Většinu opatření proti šíření covidu Čína zrušila poté, co se zemí v prosinci rozšířily hlasité pouliční protesty. To vedlo k razantnímu zvýšení přírůstků nakažených a přeplnění nemocnic, připomíná ČTK.

I přesto čínská komunistická strana začátkem roku ohlásila, že nadobro zvítězila nad covidem-19. Její názor zrcadlí i zmiňovaná učebnice dějepisu, která rozvířila debaty na sociálních sítích. Mnozí uživatelé si postěžovali na to, že knížka neobsahuje celou pravdu.

„Je tam nějaká zmínka o tom, jak to skončilo?“ upozornil například jeden z uživatelů. „Jak to, že máte tu drzost to tam napsat?“ poznamenal jiný. „Zdá se, že každý znak na té stránce se vysmívá našim bolestným třem letům,“ dodal další.

Čína tvrdí, že má jednu z nejnižších úmrtností na covid na světě. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo v zemi od 3. ledna 2020 zaznamenáno celkem 120 923 úmrtí spojených s koronavirovou pandemií.

Peking ovšem opakovaně čelí kritice za to, že ohledně počtu nakažených a zemřelých není transparentní a údaje podhodnocuje.

Reklama

Doporučované