Hlavní obsah

WHO obvinila Izrael, že brání dodávkám pomoci do Pásma Gazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: twitter/Israel Defense Forces

Izraelská snaha zničit teroristické hnutí Hamás dopadá tvrdě na celé Pásmo Gazy. Ilustrační fotografie

Reklama

Podle Světové zdravotnické organizace Izrael od listopadu umožnil pouze 40 procent misí, o které WHO ve snaze o doručení pomoci do severní části Gazy požádala.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Světová zdravotnická organizace (WHO) ve středu uvedla, že Izrael schválil méně než polovinu jí požadovaných misí na dodávku pomoci do Gazy. Informovala o tom agentura AFP.

„Nemocnice jsou zcela zahlceny, přeplněny a nedostatečně zásobeny,“ uvedl Rik Peeperkorn, zástupce WHO pro okupovaná palestinská území. V rozhovoru popsal, že pacienti často musí podstupovat amputace končetin, k nimž by za běžných okolností nemuselo dojít.

Peeperkorn také obvinil Izrael z toho, že brání dodávkám pomoci na válkou zničené palestinské území s tím, že „humanitární prostor v Pásmu Gazy se zmenšuje“. Od listopadu podle něj Izrael umožnil pouze 40 procent misí, o které WHO ve snaze o doručení pomoci do severní části Gazy požádala. „I když není příměří, měly by existovat humanitární koridory, aby WHO, OSN a jejich partneři mohli dělat svou práci,“ řekl Peeperkorn.

Podle Hamásem ovládaného ministerstva zdravotnictví v Gaze zemřelo v důsledku izraelských úderů nejméně 28 576 lidí. Izraelská armáda plánuje zahájit pozemní ofenzivu v Rafáhu, kde se ukrývá většina obyvatel jiných částí Pásma Gazy. Peeperkorn varoval, že „vojenské aktivity v… těchto hustě obydlených oblastech by znamenaly katastrofu“.

Reklama

Doporučované