Hlavní obsah

WHO svolává naléhavou schůzku kvůli ohnisku smrtícího viru Marburg

Foto: keywordphil, Shutterstock.com

Virus Marburg se na lidi přenáší z kaloňů (na ilustračním snímku).

Reklama

Výskyt marburské virové nákazy potvrdila v pondělí Rovníková Guinea, malý přímořský stát ve střední Africe.

Článek

Experti Světové zdravotnické organizace (WHO) budou v úterý odpoledne na mimořádně svolané schůzce řešit situaci v Rovníkové Guineji.

Africká země hlásí historicky první ohnisko viru Marburg. „Předběžné testy provedené po úmrtí nejméně devíti lidí v západní provincii Kie Ntem v zemi se ukázaly jako pozitivní na virovou hemoragickou horečku,“ píše na svých stránkách WHO.

Marburské virové onemocnění je vysoce virulentní nemoc s úmrtností až 88 %. Způsobuje krvácivou (hemoragickou) horečku. Patří do stejné rodiny jako virus, který způsobuje onemocnění virem Ebola.

Onemocnění způsobené virem Marburg začíná náhle, vysokou horečkou, silnou bolestí hlavy a těžkou malátností. U mnoha pacientů se do sedmi dnů rozvinou závažné krvácivé příznaky.

Na Marburg (podobně jako na Ebolu) neexistuje účinný lék ani preventivní očkování.

Virus se podle BBC na lidi přenáší z kaloňů. Mezi lidmi se šíří přímým kontaktem s tělesnými tekutinami infikovaných osob, povrchy a materiály.

Fakta

  • Virus byl objeven v roce 1967 v laboratoři farmaceutické firmy v Marburgu v německé spolkové zemi Hesensko. Dostal se tam v krvi nakažených pokusných opic z Afriky. Z Marburgu se posléze rozšířil i do Frankfurtu nad Mohanem a srbské metropole Bělehradu. Většinou se ale dosud virus šířil v jižní a východní Africe.
  • V Africe byla předchozí ohniska a sporadické případy hlášeny v Angole, Demokratické republice Kongo, Keni, Jihoafrické republice a Ugandě.

Do postižených okresů v Rovníkové Guineji už dorazily předsunuté týmy WHO, které mají za úkol vysledovat kontakty mrtvých a nakažených, izolovat je a poskytnout lékařskou péči lidem, kteří vykazují příznaky onemocnění.

WHO na svých stránkách píše, že bylo dosud hlášeno devět úmrtí a šestnáct podezřelých případů, kdy pacienti mají vysoké horečky, cítí silnou únavu, zvrací krev a mají průjmy.

Nově jsou podle ministra zdravotnictví Rovníkové Guineji v této řídce osídlené venkovské oblasti na hranicích s Gabonem a Kamerunem izolováni pouze tři lidé. „Mají pouze mírné příznaky, jejich zdravotní stav se vyvíjí příznivě,“ uvedl Mitoha Ondo'o Ayekaba, jehož citoval server Africanews.

Vzorky pro ověření poslaly úřady Rovníkové Guineje do referenční laboratoře; šlo o Institut Pasteur v Senegalu. „Z osmi vzorků testovaných v institutu se jeden ukázal jako pozitivní na virus Marburg,“ uvádí WHO.

Světová zdravotnická organizace pak do země dodala osobní ochranné prostředky pro až 500 zdravotníků, sady na testování vzorků a další materiál.

„Marburg je vysoce nakažlivý. Díky rychlému a rozhodnému postupu orgánů Rovníkové Guineje, které potvrdily výskyt této nemoci, se může reakce na mimořádné události rychle rozběhnout na plné obrátky, abychom co nejdříve zachránili životy a zastavili šíření viru,“ uvedl regionální ředitel WHO pro Afriku Matshidiso Moeti.

Reklama

Doporučované