Hlavní obsah

WHO vyhlásila v Ghaně epidemii kvůli viru marburg

Foto: decade3d - anatomy online, Shutterstock.com

Vizualizace viru marburg.

Reklama

WHO v Ghaně vyhlásila epidemii nemoci, kterou způsobuje virus marburg. Přítomnost viru tam prokázaly testy u dvou lidí, oba následně zemřeli. V karanténě je nyní 98 lidí, u nichž existuje „závažné podezření“, že jsou nakažení.

Článek

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila v Ghaně epidemii nemoci, kterou způsobuje virus marburg, uvedla v neděli agentura AP. Stalo se tak poté, co se v africké zemi oficiálně potvrdily dva případy této nákazy připomínající ebolu.

Přítomnost viru marburg dříve tento měsíc v Ghaně prokázaly testy u dvou lidí, kteří oba následně zemřeli. Výsledek musela ověřit ještě laboratoř v Senegalu, aby zdravotní úřady mohly případy považovat za potvrzené, uvedla podle agentury Reuters WHO.

Zástupce ghanské pobočky WHO Francis Kasolohe uvedl, že oba pacienti pocházeli z jižní části Ašantské oblasti, ale nebyli příbuzní. Dodal, že pociťovali příznaky, jako je průjem, horečka, nevolnost a zvracení, a byli převezeni do nemocnice. Pak ale zemřeli.

Světová zdravotnická organizace dříve uvedla, že do Ghany vyslala tým odborníků, jenž má pomoci zdravotnickému systému připravit se pro případ, že by se nákaza rozšířila. Na virus marburg zatím neexistuje žádná léčba. Lékaři však tvrdí, že léčba specifických příznaků zvyšuje šance pacienta na přežití.

Ghana ubezpečila, že všechny osoby, o nichž je známo, že byly s nakaženými v kontaktu, jsou v izolaci. U žádné z nich se zatím neobjevily příznaky onemocnění.

Ředitelka africké sekce WHO Matshidiso Moetiová v prohlášení uvedla, že „bez okamžité a rozhodné akce se může vysoce nakažlivá nemoc jako virus marburg snadno vymknout kontrole“.

Virus byl objeven v roce 1967 v laboratoři farmaceutické firmy v Marburgu v německé spolkové zemi Hesensko. Dostal se tam v krvi nakažených pokusných opic z Afriky. Z Marburgu se posléze rozšířil i do Frankfurtu nad Mohanem a srbské metropole Bělehradu. Většinou se ale dosud virus šířil v jižní a východní Africe.

Virus se podle BBC na lidi přenáší z kaloňů a mezi lidmi se šíří přenosem tělních tekutin. Jedná se o závažné, často smrtelné onemocnění, jehož příznaky zahrnují bolesti hlavy, horečku, bolesti svalů a zvracení krve.

Ghanské úřady tak varují lidi, aby se vyhýbali jeskyním a před konzumací důkladně tepelně upravili všechny masné výrobky.

Stejně jako ebola patří marburský virus k takzvaným filovirům. Dosud se ale nikdy nerozšířil v takovém rozsahu jako jeho příbuzný. V Africe byla předchozí ohniska a sporadické případy hlášeny v Angole, Demokratické republice Kongo, Keni, Jihoafrické republice a Ugandě, uvádí WHO. Stále však proti marburgu neexistuje účinná vakcína či lék.

Nynější epidemie marburgu je teprve druhou v západní Africe. Loni se jeden případ potvrdil v Guineji.

Guinea ohlásila případ viru marburg začátkem loňského srpna, dva měsíce poté, co v zemi skončila epidemie eboly. Letos na ni v Guineji zemřelo 12 lidí.

Reklama

Doporučované