Hlavní obsah

Putinova „kmotřenka“ přelstila úřady a utekla z Ruska

Foto: Profimedia.cz

Moderátorka a aktivistka Xenija Sobčaková při vystoupení na loňském Petrohradském ekonomickém fóru.

Reklama

aktualizováno •

Její otec byl politickým mentorem Vladimira Putina. Xenija Sobčaková se proti ruskému prezidentovi léta opatrně vymezovala, teď utekla před stíháním přes Bělorusko a s izraelským pasem.

Článek

Je to zhruba měsíc, co Rusko opustila stálice populární hudby Alla Pugačovová. Tuto středu ji následovala další známá celebrita, televizní moderátorka a aktivistka Xenija Sobčaková, která má navíc historickou osobní vazbu na prezidenta Vladimira Putina.

Otec uprchlé novinářky Anatolij Sobčak byl prvním demokraticky zvoleným starostou Petrohradu, Putin pod ním v 90. letech začínal svoji politickou kariéru. V roce 2000, kdy už byl Putin úřadujícím ruským prezidentem, Sobčak za ne zcela vyjasněných okolností zemřel.

Matka Xenije Sobčakové, Ljudmila Narusovová, je v současnosti členkou ruské horní parlamentní komory, Rady federace.

Sobčaková, jejímž kmotrem je údajně sám Putin, utekla z Ruska krátce poté, co policie provedla v Moskvě domovní prohlídky a zatkla dva její blízké spolupracovníky.

Podle nejmenovaných zdrojů ruských médií si Sobčaková naoko koupila letenky do Dubaje a do Turecka, aby zmátla ruské úřady, ve skutečnosti však zvolila cestu přes Bělorusko do Litvy. Tamní úřady ve čtvrtek potvrdily, že se moderátorka prokázala izraelským pasem.

„Na kontrolním stanovišti Sobčaková předložila izraelský pas, který vám umožňuje vstoupit do Litvy bez víza,“ citovala ruská agentura TASS šéfa litevské pohraniční stráže Rustamase Ljubajevase.

Na zpravodajských webech a sociálních sítích se objevilo video, na kterém je údajně Sobčaková, jak kráčí po silnici pěšky v doprovodu jednoho muže na hranici.

Ruské média zveřejnila také údajnou kopii izraelského pasu Sobčakové s datem vydání 20. září 2022. Fotografii, jejíž pravost nebyla ověřena, zveřejnila prokremelská novinářka a produkční Tina Kandelakiová, která je na sankčním seznamu Spojených států a Kanady kvůli šíření dezinformací a propagandy.

Sobčakové zřejmě v Rusku hrozil zatykač kvůli podezření, že se podílela na vydírání šéfa státní technologické korporace Rostech Sergeje Chemezova. Kvůli tomuto obvinění byl ve středu poslán do vazby obchodní šéf redakčního týmu Sobčakové Kirill Suchanov. Ten se podle některých médií přiznal, že od zástupců Rostechu dostal 800 tisíc rublů. Celkem měl vymáhat 11 milionů za to, že se na jeho kanálu na sociální síti Telegram neobjeví negativní informace o Chemezovovi.

Sobčaková vzkázala, že obviněním vůči kolegovi nevěří. Varovala, že může jít o útok na „poslední svobodnou redakci v Rusku“.

Spolu se Suchanovem byl kvůli vydírání zatčen další spolupracovník Sobčakové, televizní redaktor Arian Romanovskij.

Sobčaková na sebe před lety upozornila v různých reality show a získala si přezdívku „ruská Paris Hilton“ podle dříve hojně sledované americké celebrity. Později se stala populární televizní moderátorkou, několik let pracovala ve stanici Dožď, kterou nynější ruská vláda zařadila na černou listinu „zahraničních agentů“.

Po volbách do Státní dumy v roce 2011 se Sobčaková účastnila protestních akcí, proti Putinovi se ale vymezovala spíš opatrně. Když v roce 2018 kandidovala v prezidentských volbách, některá opoziční média to označila za předem dohodnutou akci s Kremlem, zaměřenou proti hlavnímu opozičnímu vůdci Alexeji Navalnému.

Před třemi lety Sobčaková spustila YouTube kanál nazvaný „Pozor, Sobčaková“, který má více než tři miliony odběratelů. Projekt se rozrostl do mediální skupiny, která provozuje i vlastní zpravodajství nebo podcasty. Jeho zaměstnanci se donedávna vyhýbali postihům, které se zostřily po zahájení invaze na Ukrajinu. V posledních dvou měsících ale bylo několik spolupracovníků redakce obviněno za pomluvy nebo jiná provinění.

Reklama

Doporučované