Hlavní obsah

Z trosek se „ozývá pláč malých dětí“. Darná zažila soudný den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Bez komentáře: Záběry z povodněmi zasaženého města Darná.Video: AP

 

Reklama

Nemocnice ve východolibyjském městě Darná kolabují, márnice jsou přeplněné a před jejich vchody se hromadí těla. Podle dosavadních informací na místě v důsledku záplav zemřelo přes pět tisíc lidí, další tisíce se stále pohřešují.

Článek

Město Darná se zhruba ze čtvrtiny ocitlo pod vodou. Nad přístavem na východě Libye se protrhly dvě přehrady po silném dešti, který přinesla bouře Daniel. Voda do města přinesla nevídanou zkázu. Na místě je tolik mrtvých, že přeživší nestíhají odklízet těla.

„Všichni říkají, že je to jako soudný den. Křik dětí, mrtvá těla v ulicích,“ popisuje situaci na místě pro britskou BBC libyjský novinář Johr Ali.

„K dispozici není žádná záchranná služba. Lidé v tuto chvíli sbírají hnijící těla,“ stěžuje si americké stanici CNN na situaci v Darná lékař Anas Barghathy, který přijel do města pomáhat jako dobrovolník.

Šéf libyjského úřadu pro mimořádné situace Osama Aly přiznal, že nemocnice v Darná kolabují, márnice jsou přeplněné, a mrtvá těla se tak kupí na ulicích před jejich vchody. Podle BBC je jich na místě tolik, že je musejí pohřbívat v masových hrobech.

Další zranění zůstávají uvízlí v troskách. „Lidé slyší zespoda pláč malých dětí a nevědí, jak se k nim dostat,“ líčil Ali. Podle něj technika není dostupná, a tak se je snaží vyhrabat holýma rukama.

Snímky ze zdevastované Libye

+4

Libyjské orgány tvrdí, že v důsledku záplav ve zhruba devadesátitisícovém městě zemřelo nejméně 5300 lidí, dalších zhruba 30 tisíc lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Podle Červeného kříže se v zemi (povodně zasáhly i další města) pohřešuje nejméně 10 tisíc lidí, z toho zhruba šest tisíc v Darná. Záchranáři, kteří stále pátrají po přeživších, varují, že počet obětí ještě poroste.

„Vyzýváme všechny mladé Libyjce, každého, kdo má nějaký titul nebo lékařské vzdělání, aby nám přišel pomoci,“ vzkázal Moammed Quamaty, který působí jako dobrovolník v Darná. „Potřebujeme pomoc,“ dodal.

Na zoufalou situaci v Darná už v úterý upozornil ministr civilního letectví a člen nouzového výboru Hichem Chkiouat, který patří k mezinárodně neuznávané vládě kontrolující východ Libye.

„Vrátil jsem se z Darná. Je to katastrofální. Těla leží všude – v moři, v údolích, pod budovami,“ popsal Chkiouat pro agenturu Reuters. Ve středu dodal, že „moře neustále vyplavuje další těla“.

Zkázu v Darná způsobila především voda ze dvou přehrad nad městem, které se protrhly. Podle zahraničních expertů je pravděpodobné, že nejprve selhala hráz, která je od města vzdálená asi 12 kilometrů. Voda, která se z ní vyvalila, pak smetla druhou přehradu ležící blíže k městu.

„Povodí nad městem Darná je malé, nemá velkou retenční schopnost, což znamená v podstatě, že z toho, co tam naprší, velká část odtéká. Každá protržená nádrž tak může mít vliv,“ vysvětlil v úterním rozhovoru pro Seznam Zprávy hydrolog Jan Daňhelka.

Satelitní snímky ukazují zkázu Darná

+8

„Libye nebyla připravená“

Východolibyjský ministr zdravotnictví Othman Abduljaleel po návštěvě Darná řekl, že zkáza, kterou viděl, ho ohromila. „Je to obrovská tragédie, přesahuje možnosti města Darná i vlády,“ uvedl pro agenturu AP.

Do Libye ve středu začala proudit první pomoc ze zahraničí, například z Egypta. Pomoc záplavami zasažené zemi slíbily poslat mimo jiné Spojené státy, Německo, Írán, Itálie, Katar a Turecko.

Záchranné akce a dodávky nezbytné pomoci ovšem brzdí politická situace v zemi. Libye je rozdělená na konkurenční celky na východě a západě, přičemž každý z nich podporují jiné ozbrojené skupiny a zahraniční vlády.

Šéf libyjského úřadu pro mimořádné situace Aly v úterý přiznal, že tamní úřady nepředvídaly rozsah katastrofy, špatně vyhodnotily meteorologické podmínky, a země na tragédii proto nebyla řádně připravená. „Nedošlo k evakuaci rodin, které mohly být v cestě bouři a v údolích,“ uvedl pro stanici CNN Aly.

Expert o tom, proč záplavy v Libyi zabily tisíce lidí

Hydrolog Jan Daňhelka, který pracuje v Českém hydrometeorologickém úřadu i ve Světové meteorologické organizaci, v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, proč Libyi bouře Daniel tolik překvapila.

„Libye nebyla na takovou katastrofu připravená. Katastrofu podobného rozsahu nikdy nezažila. Připouštíme, že došlo k nedostatkům, i když je to poprvé, co čelíme katastrofě podobných rozměrů,“ dodal Aly.

Podle hydrologa Daňhelky se příliš často nestává, že by orgány takhle rychle „přiznaly, že všechno nebylo perfektní a že nějakou odpovědnost nesou státní orgány a jejich neschopnost“.

Zkáza, kterou bouře Daniel Libyi přinesla, podle něj dokazuje, jak klíčovou roli hraje ve zvládání katastrof stát a jeho schopnost fungovat.

„Zatímco v Řecku bylo všechno předpovězené, vědělo se o tom, tak v Libyi to přišlo opravdu jako před 200 lety, čistá rána z nebes, zničehonic velké povodně. Tomu odpovídá i uváděný počet obětí. Bez varování jich vždycky bývá více,“ tvrdí Daňhelka. Připomíná tak mimořádné záplavy, které minulý týden bouře Daniel způsobila v Řecku a dalších zemích.

Reklama

Související témata:

Doporučované