Hlavní obsah

Za padlého ruského vojáka balíček pelmení, chlubí se úřady na Sibiři

Foto: Twitter/Geraschenko_en

Padlý ruský voják pocházel ze sibiřské oblasti Tuva.

Reklama

Rodina ruského vojáka, jenž padl na Ukrajině, dostala v odlehlé Tuvinské republice jako poděkování za smrt ve službách vlasti balík pelmení a plakát s fotkami odvedence.

Článek

Odlehlé a izolované oblasti Ruské federace představují jedno z míst, kde armáda ve větším rekrutovala své vojáky již před částečnou mobilizací. Pro muže z regionů představuje totiž nástup do řad ruských sil často jednu z nejsnazších cest, jak zajistit rodinu.

Tuvinská republika, ležící na jižní Sibiři, je jedním z těchto míst. Tamní úřady teď sdílely fotografii rodiny jednoho z padlých vojáků, která dostala jako poděkování za jeho služby balík pelmení a plakát s fotografiemi odvedence. Informovala o tom ukrajinská agentura Unian i místní tuvinská média.

Taktéž druhý syn matky zachycené na snímku bojuje podle médií na Ukrajině.

Tuvinští představitelé se pak na sociálních sítích pochlubili, že „dárek“ načasovali na tamní oslavy Nového roku, které připadají na 17. února.

Téměř rok po začátku invaze odhadly americké úřady, že v ruské armádě bylo zraněno nebo zabito více než 200 tisíc vojáků. Významné ztráty ve svých řadách měli Rusové utrpět v posledních měsících, kdy probíhají tvrdé boje o ukrajinské město Bachmut.

Vojáci pocházející mimo jiné i z Tuvy si v minulých týdnech stěžovali na to, jakým způsobem armáda Doněcké lidové republiky vede na Ukrajině boje.

Ve videu, v němž mluví tamním domorodým jazykem, si stěžují na násilí a vyhrožování, popsal server Meduza.

Poté, co se případem zabývalo ruské ministerstvo obrany, byli odvedenci přesunuti do 55. brigády, kde slouží většina mobilizovaných obyvatel regionu.

Další odměny pro rodiny od úřadů za nasazení jejich synů na Ukrajině

Ruské úřady ve snaze motivovat občany k mobilizaci někdy přistupují ke svérázným metodám. Na Dálném východě se rozhodly výměnou za vyslání člena rodiny na frontu nabízet jídlo.

Státem plně ovládaný televizní kanál Rossija 1 odvysílal reportáž o rodině, která ztratila syna ve válce na Ukrajině. Za odškodné si koupili nový vůz. Bílý, syn by si to tak přál. První cesta? Na hřbitov.

V Tuvě již v říjnu nabízely úřady rodinám ovci, uhlí, 50 kilogramů mouky a dva pytle brambor za každého člena rodiny, kterého pošlou na frontu.

Už dříve se objevily zprávy o zvláštních odměnách, které rodiny vojáků bojujících nebo padlých na Ukrajině dostaly. V říjnu například úřady v Sachalinské oblasti oznámily, že doručí rodinám mobilizovaných obyvatel ryby.

Ruská propaganda pak již v minulém březnu sdílela příběh rodiny, která si za peníze vyplacené za smrt syna ve válce koupila auto (psali jsme zde).

Reklama

Doporučované