Hlavní obsah

Ruská propaganda v akci: Syn zemřel, ale mají za to auto

Foto: Repro: Seznam Zprávy

Ukázka z reportáže o pozůstalých a nové Ladě.

Reklama

Státem plně ovládaný televizní kanál Rossija 1 odvysílal reportáž o rodině, která ztratila syna ve válce na Ukrajině. Za odškodné si koupili nový vůz. Bílý, syn by si to tak přál. První cesta? Na hřbitov.

Článek

Po téměř pěti měsících války, kterou Rusko rozpoutalo na Ukrajině, je těžké dopočítat se obětí. Kreml počty mrtvých notoricky podsazuje, nicméně „hrdinům, kteří padli v boji proti nacistům“, se ruská propaganda věnuje opakovaně. Je jich podle ukrajinských odhadů už 38 tisíc, což je číslo, které nelze nijak nezávisle ověřit.

17. července odvysílal kanál Rossija 1 v pořadu Vesti Nedeli reportáž o příbuzných Alexeje Malovova. Velitel tanku zemřel už během třetího dne invaze. Reportáž se točí kolem „nečekaného požehnání“, kterého se pozůstalým dostalo.

Jde o kompenzační platbu: „jednorázový příspěvek rodině zesnulého“. Přesná výše není známá, podle německého serveru Focus se v základu pohybuje kolem 8 milionů rublů, tedy v přepočtu 3,5 milionu korun.

Rodina si za tyto peníze koupila – „na památku našeho syna“ – zcela nový automobil.

„Nová Lada byla koupena za to, čemu se lidově říká ‚rakvovné‘,“ informuje v reportáži novinář Sergej Zenin. „Podle jeho otce snil Alexej o bílém autě. A to je to, co si koupili. Jejich první cesta bude na hřbitov,“ dodává.

Jak ve své zprávě informuje investigativní nezávislý server Meduza, reportáž byla posléze z pořadu odstraněna a na web Smotrim.ru, kde televize zveřejňuje odvysílané příspěvky, už se příběh o Malovových nedostal.

Server dohledal, že zpráva o úmrtí Alexeje Malova byla zveřejněna 7. března samosprávou Saratovské oblasti, odkud pocházel. „Náš krajan, voják ruských ozbrojených sil, hrdinně zemřel během speciální operace. (…) Naši bojovníci chrání zemi, chrání mír a budoucnost vlasti,“ napsal tehdy šéf regionu Valerij Radev.

Malov byl posmrtně vyznamenán Řádem odvahy. Bylo mu 32 let. Devět let sloužil jako smluvní voják v 56. gardovém leteckém útočném pluku v Kamyšinu, městě ve Volgogradské oblasti. Byl ženatý, zanechal za sebou syna.

Jeho matka novinářům řekla, že se dozvídala „kousek po kousku“, co se s ním vlastně stalo. „Od chlapů, kteří sloužili po jeho boku, se mi podařilo zjistit, že byl vážně zraněn, když se jeho kolona tanků přesouvala. Byli napadeni z vrtulníků,“ citoval ženu server Meduza. „Zachránil svého velitele. Nevím, zda velitel přežil, ale bylo mi řečeno, že byl těžce popálen. Alexej měl zraněná celá záda, sestra ho obvázala a měl být převezen do nemocnice. Tam už se nedostal.“

Matka dále vypověděla, že si syn nepřál, aby o jeho stavu informovali jeho staršího bratra. Ten slouží na Ukrajině u stejného pluku a Alexej se prý bál, že „se utrhne a pokusí se ho pomstít“. A to nechtěl.

Reportér se rodičů ptá, zda by se pokusili synům rozmluvit zapojení do bojů na Ukrajině, kdyby věděli, že tam jdou. „Máme tak statečné syny. V tomhle případě by nás neposlechli,“ reaguje matka.

Reklama

Doporučované