Hlavní obsah

Neočkovaní a transplantace. Jedná Česko po vzoru USA?

Foto: Chaikom, Shutterstock.com

České nemocnice zatím transplantace pacientům bez vakcinace spíše neodepírají, ve FN Plzeň by však neočkovaní mohli narazit.

Reklama

Americká transplantační centra argumentují tím, že orgány mají dostat ti, u nichž je nejvyšší šance na přežití. Možná nákaza covidem-19 by pro ně mohla být smrtící. Oslovili jsme česká transplantační centra: Jaký mají postup?

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na konci ledna zveřejnila americká média zprávu o pacientovi, kterého lékaři v bostonské nemocnici vyřadili ze seznamu čekatelů na transplantaci. Důvodem bylo, že se odmítl nechat naočkovat proti covidu-19 (popsali jsme zde).

Další týdny ukázaly, že nešlo o ojedinělý přístup jedné nemocnice.

Kromě jednatřicetiletého DJ Fergusona, otce dvou dětí, který nutně potřebuje nové srdce a očkování je „tak trochu proti jeho základním principům“, byl popsán také příběh ​​Chada Carswella. Muž ze Severní Karolíny potřebuje transplantaci ledviny, místo vakcinace prý však raději zemře jako svobodný člověk.

„Narodil jsem se svobodný. Zemřu svobodný. Svůj názor nezměním,“ sdělil Carswell stanici WSOC-TV. Muž momentálně hledá zdravotnické zařízení, kde by lékaři nutnou operaci provedli. „Mluvil jsem se svou rodinou a se všemi, kdo jsou mi blízcí. Vědí, co si o tom myslím a že se nestane, že bych na toto téma změnil názor.“

Přibližně dva tucty neočkovaných pacientů by podle zjištění listu The Post and Courier mělo ze seznamu adeptů na operaci odstranit například i zdravotnické centrum při lékařské veřejné škole Medical University of South Carolina v Charlestonu.

Nemocnice vakcinaci proti covidu-19 požaduje kvůli tomu, že lidí, kteří potřebují transplantaci, je mnoho. Ovšem vhodných orgánů už znatelně méně.

Stejnou motivaci uvedla i nemocnice, která odmítla operovat Fergusona. Jak vyplývá z vyjádření instituce, její hlavní snahou je zajistit, aby pacienti, kteří transplantovaný orgán dostanou, měli co nejvyšší šanci na přežití. Nedostatek orgánů je prý v takové fázi, že většina ze 100 tisíc lidí na čekacích listinách nový orgán neobdrží ještě dalších pět let.

Situace v Česku

Jak v průběhu pandemie doložily různé výzkumy, pacientům, kteří podstoupí transplantaci, hrozí vyšší riziko úmrtí na covid-19. Studie odhadují úmrtnost pacientů po transplantaci, kteří onemocní s koronavirem, asi na 20 až 30 procent.

To pro Seznam Zprávy potvrdil i Tomáš Reischig z oddělení nefrologie Fakultní nemocnice Plzeň. „Pacienti po transplantaci ledviny jsou ve vysokém riziku závažného průběhu covidu-19 s mortalitou okolo 20 %. Všem pacientům na čekací listině silně doporučujeme očkování, včetně užití boostovací 3. dávky,“ uvedl lékař plzeňského transplantačního centra. Účinnost očkování po transplantaci je podle něj výrazně limitovaná, a lepší je proto vakcinaci podstoupit již v období, kdy je pacient na čekací listině.

Ve FN Plzeň aktuálně na transplantaci ledvin nečeká žádný neočkovaný pacient. Pacientům, kteří nebyli očkováni a neprodělali onemocnění covid-19, by však tamní lékaři účast z aktivní čekací listiny po dobu trvání pandemické vlny dočasně odložili.

Důvodem je vysoké riziko nákazy virem, která by v časném potransplantačním období měla fatální dopady. „Nákaza covidem-19 je pro pacienta po transplantaci větším rizikem než mírné prodloužení čekací doby na transplantovaný orgán. Odložení by bylo pouze dočasné, s opětovnou aktivací po odeznění nejvyšších vrcholů pandemické vlny,“ vysvětlil Reischig.

Neočkované pacienty ovšem eviduje například Transplantační centrum Institutu klinické a experimentální medicíny. „V čekací listině IKEM nejsou očkováni 3 ze 186 pacientů čekajících na transplantaci ledviny, 7 z 68 pacientů čekajících na transplantaci jater, 2 z 44 pacientů čekajících na transplantaci srdce a 1 z 34 pacientů čekajících na transplantaci slinivky břišní,“ informoval Seznam Zprávy přednosta centra Ondřej Viklický.

Nemocné zařazuje IKEM do čekacích listin bez ohledu na stav vakcinace proti covidu-19. Ve stejném duchu komunikuje s lékaři dialyzačních středisek, kteří dané pacienty ošetřují. O důležitosti vakcinace však pacienti poučeni byli.

„V případě alokace život zachraňujícího orgánu (srdce, játra) nehraje chybění vakcinace proti covidu-19 žádnou roli. V případě transplantací ledvin nebo slinivky představuje chybění vakcinace významný rizikový faktor, který sám o sobě neznamená důvod neprovést transplantaci, může ale hrát roli v době pandemické vlny a současné přítomnosti dalších zdravotních rizik,“ upřesnil Viklický.

V případě transplantací ledvin nebo slinivky představuje chybění vakcinace významný rizikový faktor, který sám o sobě neznamená důvod neprovést transplantaci.
Ondřej Viklický, přednosta Transplantcentra IKEM

Navzdory tomu, že jsou zastánci očkování proti koronaviru, žádná zásadní restriktivní opatření pro neočkované pacienty čekající na transplantaci nedělalo a neplánuje ani Centrum kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno. Na dotaz redakce to uvedl ředitel zařízení a kardiochirurg Petr Němec.

Fakultní nemocnice Olomouc zase informovala, že postupuje podle nařízení a metodiky zřizovatele, kterým je české Ministerstvo zdravotnictví. Pakliže z nich takový postup nevyplývá, nerozlišuje mezi očkovanými a dobrovolně neočkovanými pacienty ani ona.

„Nenaočkovanost pacienta proti covidu-19 není důvodem pro vyřazení ze seznamu na operaci. Pacientům se vždy snažíme celou problematiku vysvětlovat, zejména v souvislosti s riziky spojenými s imunosupresivní léčbou. Pacienti to chápou a prakticky všichni jsou očkovaní,“ uvedla dále tisková mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Petra Petlachová.

Imunosupresivní léčba

  • Imunosupresiva jsou látky, které potlačují funkci imunitního systému. Využívají se například při léčbě autoimunitních onemocnění nebo pro zabránění odmítnutí transplantovaných orgánů a tkání.
  • „Neočkovaní mají větší riziko vzniku závažnější formy covidu-19. Pokud tito neočkovaní mají zároveň přítomnu ischemickou chorobu srdeční a budou také léčeni silnější imunosupresí, což víme dopředu, zvyšuje se významně riziko, že mohou na covid zemřít,“ uvedl Ondřej Viklický, přednosta Transplantcentra IKEM.

Seznam Zprávy oslovily také zbylá dvě transplantační zařízení v Česku – Transplantační centrum FN Motol a Transplantační centrum Fakultní nemocnice Hradec Králové. Do uzávěrky tohoto textu v pátek večer však instituce odpovědi nezaslaly.

Reakce veřejnosti

Vyřazení DJ Fergusona a dalších ze seznamu čekatelů na transplantaci vyvolalo za oceánem vlnu nevole. Před dvěma týdny se například před zmiňovanou bostonskou nemocnicí sešlo na 100 demonstrantů, kteří muži čekajícímu na nové srdce vyjádřili podporu a vyslovili svůj nesouhlas s požadavky některých nemocnic.

Nesouhlasí ani někteří američtí politici. „I když povzbuzuji lidi, aby se nechali očkovat, myšlenka vyřazení nemocných ze seznamu na transplantaci orgánů kvůli jejich vakcínovému statusu je zcela bezcitná. Lidé si musejí přestat hrát na boha,“ napsala na twitteru republikánka Nancy Maceová.

Za neočkované pacienty bojuje i její kolega, republikánský kongresman Ben Cline. Ten za pomoci dalších členů Sněmovny reprezentantů USA představil návrh zákona, který by měl zakazovat transplantačním centrům odepřít jednotlivci přijímat nebo darovat orgán pouze na základě toho, zda podstoupil vakcinaci proti koronaviru.

Proti těmto názorům se však staví někteří zástupci lékařské veřejnosti. Na vyjádření Maceové reagovala například pediatrička Annie Andrewsová, která se republikánskou političku pokusí sesadit v listopadových volbách. „Toto je nebezpečně dezinformační přístup. Orgány jsou vzácným zdrojem, který byl vždy přidělován přísnými předtransplantačními požadavky, jako jsou vakcíny. Ve svém okrese máte odborníky. Příště se na ně obraťte, než začnete tweetovat. Jsem si jistá, že rádi pomohou.“

Stávajícími požadavky, aby kandidáti na transplantaci orgánů byli „očkováni proti chřipce, hepatitidě B, zarděnkám a dalším nemocem“, argumentuje i únorový materiál zveřejněný v odborném časopise Journal of Cardiac Failure.

Podle autorů článku přístup nemocnic není diskriminační a transplantační centra jsou pouze „hromosvodem v debatě o požadavcích na očkování proti covidu-19“.

Reklama

Doporučované