Hlavní obsah

„Zapalují domy a muže vraždí.“ Dárfúr zažívá další krveprolití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Požár tržiště s dobytkem v dárfúrském městě Fašír, který vznikl po bombardování oblasti jednotkami RSF, 2. září.

Reklama

Z Dárfúru přichází zprávy o další vlně etnicky motivovaného vraždění. Polovojenské jednotky RSF obsadily na začátku listopadu armádní základnu ve městě Džunajná. Podle svědectví při tom milice útočily i na civilisty.

Článek

Dárfúr, region na západě Súdánu, opět zažívá etnické násilí a tamní lidé umírají v masakrech, jak upozorňují lidskoprávní organizace i zahraniční média. Nová vlna vraždění začala po začátku listopadu, kdy polovojenské oddíly RSF bojující proti súdánskému režimu potvrdily obsazení vojenské základny ve městě Džunajná nedaleko hranic s Čadem.

Krátce nato začala údajně jedna z největších etnických čistek tamních nearabských obyvatel v táboře pro vnitřně vysídlené ve městě Ardamata na západě Dárfúru. Reportérům agentury Reuters násilnosti vylíčili Súdánci, kteří uprchli do Čadu.

Rabování, vraždy, bičování

Súdánka Mashaar Omar Ahmedová popsala, že arabské milice a jednotky RSF, ať už v civilu, nebo uniformách, popravily v části Ardamaty více než 30 mužů poté, co je oddělily od žen. „Ptali se jich, jestli jsou Masalité (nearabské etnikum, které žije v Dárfúru a části Čadu, pozn. red.), a oni to nezapírali.“ Sama prý pohřešuje deset členů své rodiny.

Manžela, sourozence a další muže ze své rodiny pohřešuje také třicetiletá Sarah Adam Idrisová. Řekla, že útočníci přepadli tábor v Ardamatě v neděli ráno. Navzdory tomu, že kmenoví vůdci požadovali záruky bezpečného průchodu, jednotky RSF prý vtrhly do jejich domovů, zapálily je, vyrabovaly a muže zavraždily.

Dvaačtyřicetiletý armádní voják Malik Adam Mattar Ibrahim říkal, že uprchl z města Ardamata v konvoji nejméně 15 vozidel s bojovníky a civilisty. Jednotky RSF na něj, jak vypráví, zaútočily raketovými granáty, když se snažil dostat do Čadu delší trasou přes hory. Podle jeho slov se z 27 osob namačkaných ve vozidle podařilo uniknout pouze dvěma.

Příběhy násilí z Dárfúru

I během právě probíhajícího konfliktu mezi súdánským vojenským režimem a jednotkami RSF je Dárfúr místem extrémně drastických událostí.

Útoky proti civilistům analyzovala na základě geografické lokalizace videozáznamů a snímků také americká stanice CNN. Jedno z videí z města Ardamata například ukazuje vojáky RSF, jak zajatce rasisticky uráží a navigují je na místo, kde se mají shromáždit. V dalším střihu je pak vidět, jak stejní muži v uniformách zajatce bičují.

Na jiném videu natočeném necelých pět minut jízdy od místa, kde se odehrává první video, je vidět logo RSF na uniformách některých mužů, kteří zřejmě kontrolují shromážděné zajatce na zemi. Zmíněno je slovo „likvidace“ a „pobít je“, dodává CNN.

Podle Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky si jen násilí v Ardamatě vyžádalo 800 lidských životů. Server Al-Džazíra uvádí, že jich může být kolem 1300.

Už jsme obnovili normální život, tvrdí RSF

Jednotky RSF veškerá obvinění z etnických čistek popírají. V prohlášení, které poskytly CNN, tvrdí, že útoky nesměřují proti civilistům.

Připustily ale, že ve městě Ardamata došlo „k vysídlení civilistů“, protože se vojenská zóna nacházela uprostřed obytných oblastí. „Od osvobození divize nedošlo v Ardamatě k žádným dalším útokům ani ozbrojeným konfliktům. Obyvatelé se vrátili do svých domovů a bezpečnostní situace se stabilizovala, což umožnilo obnovit normální život,“ píše se v prohlášení RSF. Útočení na civilisty popírají také arabští kmenoví vůdci.

Skutečnosti, že se v Dárfúru „něco děje“, si začaly všímat i humanitární organizace v sousedních zemích, které zaregistrovaly kvůli masakrům vyšší příliv uprchlíků. „V prvních třech listopadových dnech jsme zaznamenali více nově příchozích súdánských uprchlíků než za celý předchozí měsíc; hranici překročilo asi sedm tisíc lidí,“ oznámila koordinátorka pomoci Lékařů bez hranic Stephanie Hoffmannová.

Násilí na ženách a dívkách

  • Podle lidskoprávní kanceláře OSN, která sleduje situaci v Súdánu, dochází v Dárfúru k případům, kdy jsou ženy a dívky unášeny, spoutávány a drženy v „nelidských a ponižujících otrockých podmínkách“. Jde především o oblasti, které jsou kontrolované jednotkami RSF.

Podle afrikanisty Jakuba Zbýtovského z Univerzity Hradec Králové jsou etnické čistky ze strany jednotek RSF výsledkem jejich dalšího postupu v Dárfúru. Polovojenské milice zformované z arabských jednotek Džandžavíd, které v Dárfúru operují jako zásadní hráč desítky let, jsou navíc pácháním etnického násilí „proslulé“.

„V podstatě jde o arabskou čistku nearabského obyvatelstva (Masalité, Furové nebo Zaghawové), která probíhala i v první válce v Dárfúru,“ připomněl v rozhovoru pro Seznam Zprávy Zbýtovský.

Pro kontext – Dárfúr byl od roku 2003 terčem brutálního tažení tehdejšího súdánského diktátora Umara Bašíra a s ním spřízněných arabských milic, včetně jednotek Džandžavíd, které útočily na místní africké obyvatelstvo. Konflikt si v několika dalších letech podle odhadů OSN vyžádal na 300 tisíc obětí a přes 2,8 milionu vysídlených, připomněla ČTK.

Co se děje v Súdánu?

Súdánský konflikt je vyústěním rostoucího napětí mezi armádním lídrem a hlavou státu Fattahem al-Burhánem a vůdcem RSF Muhammadem Hamdanem Dagalem.

Nekončící konflikt

Míra násilí v Dárfúru roste už od začátku konfliktu, který vypukl letos v dubnu po celé zemi. Spor mezi súdánskou armádou v čele s generálem Abdalem Fattáhem Burhánem a vůdcem paramilitárních Jednotek rychlé podpory (RSF) Muhammadem Hamdanem Dagalem, známým jako Hemedti, nemá ani po téměř půl roce žádný jasný výsledek.

Všechna jednání o příměří zatím ztroskotala. To poslední se odehrálo již poněkolikáté v saúdskoarabské Džiddě, kde se obě strany dohodly na usnadnění dodávek humanitární pomoci a opatření na budování důvěry, informovala agentura Reuters minulý týden s odkazem na mediátory.

O život v konfliktu dosud přišly tisíce lidí a více než 5,7 milionu bylo vysídleno uvnitř i vně Súdánu. Přibližně 25 milionů lidí nyní potřebuje nějakou formu humanitární pomoci, uvádí OSN.

„Súdánská armáda kontroluje většinu území východního a severního Súdánu, částečně také jih, ale tam je to komplikované už historickou situací s Jižním Súdánem. RSF mají pod kontrolou části Chartúmu, centrální Súdán a téměř celý Dárfúr. I když jsou ale vojensky úspěšné, tak nemají kapacitu vládnout ani snahu o vytvoření alternativního státu. Situace je tak v mrtvém bodě,“ uzavírá afrikanista Zbýtovský.

Kde leží Dárfúr?

Reklama

Doporučované